Navodno pobijedio Madura
16

Venecuela izdala nalog za hapšenje opozicionog političara koji se borio za mjesto predsjednika

N. Ž.
Edmundo Gonzalez (Foto: EPA-EFE)
Edmundo Gonzalez (Foto: EPA-EFE)
Vlasti u Venecueli su saopštile da je izdat nalog za hapšenje Edmunda Gonzaleza, opozicionog političara koji je prije nekoliko sedmica vodio borbu s Nicolasom Madurom za predsjedničko mjesto.

Prema podacima opozicije, Gonzalez je pobijedio Madura, dok vlasti tvrde da je venecuelanski predsjednik pobijedio bez problema.

Međutim, s izbora je fokus prešao na dešavanja unutar same države, gdje već sedmicama opozicija protestuje svakodnevno zbog, kako navode, izborne krađe.

Među liderima tih protesta je i Gonzalez, koji smatra da je pobijedio Madura. Sada su ga venecuelanske vlasti optužile za "zločine bliske terorizam."

Po istim osnovama se vodi istraga protiv Gonzalezove opozicione kolegice Marije Corine Machado. Ona je trebala biti Madurova protukandidatkinja, ali su vlasti zabranile njenu kandidaturu.

Vrijedi istaći da je Maduro na vlasti u Venecueli od 2013. godine, kada je preminuo prethodni dugogodišnji de-facto diktator Hugo Chavez.

Venecuela jeste službeno demokratija, ali je upitna validnost demokratskih procesa zbog činjenice da suvereno vlada stranka socijalista koja se okupila oko Chaveza, pa sada i Madura.