Nakon sankcija
43

Venecuela uhapsila američke i španske državljane, tereti ih za zavjeru

A. Ku.
Nicolas Maduro, predsjednik Venecuele (Foto: EPA-EFE)
Nicolas Maduro, predsjednik Venecuele (Foto: EPA-EFE)
Venecuelanske vlasti saopćile su da su uhapsile tri državljana Sjedinjenih Američkih Državljana (SAD), dva državljana Španije i jednog državljanina Češke koje sumnjiči da su planirali destabilizaciju zemlje.

Ministar unutrašnjih poslova Diosdado Cabello rekao je da je zaplijenjeno na stotine komada oružja te da su uhapšene osobe planirale atentat na predsjednika Venecuele Nicolása Madura i druge visoke zvaničnike.

Do hapšenja je došlo nakon što je Washington sankcionirao 16 venecuelanskih zvaničnika koji su blisko povezani s predsjednikom Madurom, nakon njegove osporene pobjede na izborima.

Venecuelanska vlada je saopćila da su privedeni Španci povezani s madridskim Nacionalnim obavještajnim centrom (CNI). Međutim, izvori iz španske vlade rekli su lokalnim medijima da uhapšeni ne pripadaju obavještajnoj organizaciji, javlja BBC.

Optužbe su odbacile i Sjedinjene Američke Države.

"Sve tvrdnje o umiješanosti SAD-a u zavjeru za svrgavanje Madura su kategorički lažne", navodi State Department, koji kaže da Washington "nastavlja podržavati demokratsko rješenje političke krize u Venecueli".

Hapšenja su uslijedila usred svađe između Madurove vlade i SAD-a i Španije.