Haredi posebno ugroženi
57

Virus dječije paralize iz Pojasa Gaze bi se vrlo lako mogao proširiti i na Izrael

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Početkom augusta Ministarstvo zdravstva Gaze proglasilo je epidemiju virusa dječje paralize duž pojasa, povezanu s izraelskim napadom. U biti, širenje bolesti je lakše zbog uništavanja zdravstvene skrbi i javne zdravstvene infrastrukture od izraelskih snaga.

U svojoj analizi, Foreign Policy je naveo da izbijanje poliovirusa neće utjecati samo na stanovnike Gaze, već će se proširiti i na stotine hiljada Izraelaca.

Dječija paraliza je po život opasna bolest koju karakterizira paraliza udova i, u nekim slučajevima, pluća. Dječja paraliza je neizlječiva, zarazna bolest koja omogućuje jednoj osobi da istovremeno zarazi nekoliko stotina drugih tihim prijenosom.

Iako je bolest zaustavljena u razvijenim zemljama, predstavlja rizik za Izrael zbog ultraortodoksnih jevreja (Haredim), populacije koja se općenito protivi vakcinaciji, ostavljajući oko 175.000 djece ranjivim na bolest.

Haredimi čine 17 posto izraelskih Jevreja i premijer Benjamin Netanyahu treba njihovu potporu kako bi održao svoju vlast. U biti, njegova je vlada izuzela grupu iz programa imunizacije protiv raznih bolesti i virusa koji se mogu spriječiti vakcinacijom, uključujući dječju paralizu, COVID-19 i gripu, unatoč njihovoj prijetnji domaćem i globalnom zdravlju.

Izuzeća od vakcinacije i Netanyahuovo odbijanje da provede trajni prekid vatre kako bi se okončala stalna agresija okupacije u Gazi doveli su Izrael u opasnost od zaraze dječjom paralizom.

Izraelska vojska i palestinski pokret Hamas dogovorili su tri odvojena, lokalizirana trodnevna prekida vatre u Pojasu Gaze kako bi se omogućila vakcinacija oko 640.000 djece protiv dječje paralize, objavio je u četvrtak dužnosnik WHO-a Rik Peeperkorn.

Unatoč privremenom prekidu izraelske agresije za provođenje kampanja vakcinacije, Foreign Policy je naveo da je malo vjerovatno da bi roditelji riskirali dovođenje svoje djece na određena mjesta za vakcinaciju dok okupacija nastavlja provoditi svoj genocid u drugim područjima u Gazi. Osim toga, agresija sprječava zdravstvene radnike u raseljenom stanovništvu Gaze da dobiju potrebna vakcine za borbu protiv epidemije.

Ubrzo nakon otkrivanja poliovirusa u kanalizaciji Gaze, izraelska vlada pokrenula je kampanju vakcinacije za vojnike koji su se vraćali iz Pojasa. Međutim, unatoč tim neobaveznim vakcinama koja štite neke vojnike od zaraze virusom, to ih ne bi spriječilo u širenju bolesti u Izraelu, pretvarajući ih u prijenosnike smrtonosne, zarazne bolesti.

Foreign Policy je spekulirao da potencijalno izbijanje dječje paralize u Izraelu može Netanyahuu pružiti snažan poticaj za uspostavljanje produljenih humanitarnih pauza za provođenje inicijativa masovnog vakcinacije koje bi mogle dovesti do trajnog prekida vatre.