U zamjenu za slobodu
0

Više od 3.000 ukrajinskih zatvorenika pristupilo vojsci, očekuje se do 27.000 takvih regruta

S. M.
Ukrajinskim osuđenicima se nudi sloboda u zamjenu za njihovu službu u ratu protiv ruskih osvajača, uključujući i ubice, piše Sky News.

Oni koji su osuđeni za silovanje, seksualni napad, ubistvo dvije ili više osoba ili zločine protiv nacionalne sigurnosti Ukrajine ne ispunjavaju uslove.

Novinari Associated Pressa posjetili su seosku kaznenu koloniju na jugoistoku Ukrajine. Gledali su kako se nekoliko osuđenika okuplja pored ograde od bodljikave žice da bi čuli kako im vojni regrut nudi šansu za uslovnu slobodu.

"Možete stati na ovo i započeti novi život. Glavna je vaša volja, jer ćete braniti domovinu. Nećete uspjeti sa 50 posto, morate dati 100 posto od sebe, čak i 150 posto", rekao je vojni regrut.

Ukrajina proširuje kriterije mobilizacije kako bi se izborila sa sve većim gubicima, nedostatkom vojnika na frontu i potrebom za odmorom trupa.

Prvi put se Kijev okrenuo regrutovanju među zatvorenicima.

Zatvorenici se mogu kvalifikovati za uslovni otpust nakon intervjua, ljekarskog pregleda i revizije presude. Nakon pregleda, uslovno otpušteni zatvorenici odlaze na osnovnu obuku u logore gdje uče kako rukovati oružjem i drugim osnovama borbe, prije nego što se pridruže svojim jedinicama.

Više od 3.000 zatvorenika već je pušteno na uslovnu slobodu i raspoređeno u vojne jedinice nakon što je takvo regrutovanje odobrio parlament u kontroverznom zakonu o mobilizaciji prošlog mjeseca, rekla je za AP zamjenica ukrajinskog ministra pravde Olena Vysotska.

Prema procjenama ministarstva pravde, oko 27.000 zatvorenika potencijalno bi moglo biti kvalifikovano za novi program.

"Mnogo motivacije dolazi od toga što zatvorenici žele da se vrate kući kao heroji, a ne da se vrate kući iz zatvora", rekla je Vysotska.

Međutim, ukrajinski zvaničnici žele da istaknu razliku između ruske verzije ovog programa, u kojoj se hiljade zatvorenika pridružilo zloglasnoj Wagnerovoj plaćeničkoj grupi.

Ti osuđenici koji su postali vojnici masovno su slani u najbrutalnije bitke, ali ukrajinski program ima za cilj da integriše zatvorenike u redovne jedinice fronta.

Zemlja ima oko 42.000 zatvorenika, prema podacima koje je vlada proslijedila EU.