Prijevremeni izbori
17

Više od 30.000 Španaca protestuje u Madridu protiv španske vlade

D. Dž.
Platforma X
Platforma X
Desničarske stranke nezadovoljne politikom lijeve vlade premijera Pedra Sáncheza traže prijevremene izbore zbog brojnih odluka vlade koje smatraju pogrešnim.

Danima politička kriza trese Španiju zbog zahtjeva opozicije za raspisivanje prijevremenih izbora. Madridski trg Plaza de Castilla danima je poprište velikih demonstracija desničarskih stranaka, nezadovoljnih politikom lijeve vlade premijera Pedra Sáncheza.

Najsnažniju podršku ovim demonstracijama pružaju konzervativna stranka Vox uz koordinaciju sa desničarskom strankom PP.

Opoziconi političari su napali vladu zbog niza politika i odluka, od amnestije za katalonske borce do istraga o korupciji koje pogađaju ličnosti Socijalističke partije i Sanchezovu suprugu Begonu Gomez.

Demonstranti su držali plakate s natpisima "Gubi se Sanchez" i "Sanchez uništava Španiju", kao i slogane protiv imigracije.

"Danas su Španci, šta god vlada govorila, siromašniji nego kada je Pedro Sančez došao na vlast. Teže im je da sastave kraj s krajem", izjavio je lider Voxa Santiago Abascal.

Sanchez, koji je na funkciji od 2018. godine, predvodi krhku manjinsku vladu koja se oslanja na glasove katalonskih i baskijskih separatističkih stranaka u parlamentu za donošenje zakona.