Nije kriv samo Putin
27

Više od 70 posto Ukrajinaca vjeruje da su svi Rusi krivi za agresiju

F. H.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Velika većina Ukrajinaca sve Ruse smatra odgovornima za agresiju na Ukrajinu; dodatno, 64,5 posto vjeruje da rusko stanovništvo vrši pritisak na vodstvo svoje zemlje da nastavi rat.

Ovo su rezultati nacionalnog istraživanja koje su proveli Fondacija za demokratske inicijative Ilka Kucheriva i Sociološka služba Centra Razumkov od 8. do 15. augusta 2024. godine.

"76 posto Ukrajinaca smatra da su svi Rusi odgovorni za agresiju na Ukrajinu, dok se 20 posto ne slaže. Ovim pitanjem dominira izvjesnost u društvu, a samo 4 posto nema jasan stav o toj temi. I, bez obzira na dobi, većina ispitanika se slaže da Rusi snose kolektivnu odgovornost", navodi se.

Istodobno, 64,5 posto ispitanika smatra da rusko stanovništvo vrši pritisak na rusko vodstvo da nastavi rat protiv Ukrajine.

Nadalje, sociolozi kažu da se to odnosi i na najmlađu i na najstariju generaciju Ukrajinaca (66 posto među mladima od 18 do 29 godina i 60 posto među onima od 60 i više godina).

Anketa licem u lice provedena je u Vinici, Volinju, Dnjepropetrovsku, Žitomiru, Zakarpatju, Zaporožju, Ivano-Frankivsku, Kijevu, Kirovohradu, Lavovu, Mikolaivu, Odesi, Poltavi, Rivneu, Sumiju, Ternopilu, Harkovu, Hersonu, Hmjelnicki, Čerkaska i Černigovska oblast, kao i grad Kijev (u Zaporožskoj, Mikolajivskoj, Harkovskoj i Hersonskoj oblasti, samo na onim teritorijima koje kontrolira Ukrajina i na kojima se ne vode nikakva neprijateljstva).

Sociolozi su intervjuirali 2017 ispitanika u dobi od 18 i više godina. Teoretska pogreška uzorkovanja ne prelazi 2,3 posto. Istovremeno, dodatna sistematska odstupanja uzorka mogu se pripisati posljedicama ruske agresije, tačnije prisilne evakuacije miliona građana.