"Ne ratu u Ukrajini"
239

Više od 800 građana u Rusiji uhapšeno tokom antiratnih protesta u 37 gradova

V. K.
(Foto: EPA-EFE)
Više od 800 građana Rusije uhapšeno je tokom današnjih protesta koji su organizovani širom države, a protiv ruske invazije na Ukrajinu, prenose ruski mediji.
Prema podacima organizacije OVD-Info, policija je saopćila kako je tokom nedjelje privela 817 građana tokom demonstracija koje su organizovane u 37 gradova širom Rusije.

"U Moskvi je uhapšeno 379 građana, u Ekaterinburgu 64, a u St. Peterburgu 175 građana", podaci su OVD-a.

Građani su kao i prethodnog vikenda nosili transparente u kojima se tražili od Vladimira Putina i ruskih vlasti da obustave invaziju na Ukrajinu.

Ipak, policija je sve građane koji su nosili transparente vrlo brzo uhapsila, a prema podacima OVD-a mnogi su prijavili grubo ponašanje policijskih službenika prilikom hapšenja.

"U Moskvi, uhapšeni demonstranti su rekli kako se policija ponašala grubo prema njima te da su im oduzimali telefone. Jednom od pritvorenih demonstranata, bez njegovog znanja je uključen telefon, a drugom su oduzeli torbu koju mu nakon što su ga pustili iz pritvora nisu ni vratili", navodi se.

Jednog od demonstranata u Moskvi policijski službenici su pretukli na Crvenom trgu dok je uživo prenosio proteste na društvenoj mreži VKontakte.

"Prema riječima demonstranta, policija mu je zavrnula ruke i izvukla telefon iz džepa. Tada su ga četiri policajca uhvatila za ruke i noge i odvukli u kombi. Udarali su ga u glavu i u rebra, a na glavi ima i posjekotinu", ističu iz OVD-a.

Osim Rusije, protesti protiv rata u Ukrajini održavaju se i širom Evrope, a u svakom gradu mogu se vidjeti jedne te iste poruke u kojima se poziva Vladimir Putin da okonča invaziju na Ukrajinu.