Zimska oluja "Gerard"
0

Više od 90.000 domaćinstava u zapadnoj Francuskoj ostalo bez električne energije

F. H.
Foto: Screenshoot/ Twitter
Foto: Screenshoot/ Twitter
Zbog zimske oluje Gerard koja je pogodila zapadnu Francusku oko 90.000 domaćinstava ostalo je bez napajanja električnom energijom. Očekuje se da će udari vjetra da dostignu brzinu od 140 km/h.

Prefekture 22 departmana sjeverozapadne Francuske u kojima Météo-France proglasio narančasti stepen uzbune zbog jakih vjetrova od ponoći, u nedjelju navečer, pozivali su stanovnike da budu oprezni i da ograniče svoje kretanje prije dolaska zimske oluje Gerard, koji prelazi sjeverozapad Francuske u ponedjeljak 16. januara.

Područje pokriva veliku sjeverozapadnu četvrtinu zemlje uključuje: Bretanju, Normandiju, Pays de la Loire, kao i departmane Eure-et-Loir, Loir-et-Cher, Indre-et -Loire, Nièvre, Deux -Sèvres, Vienne, Charente-Maritime i Charente.

Udari vjetra iznose od 110 km/h pa do čak 140 km/h na obali i otocima, dok je u unutrašnjosti brzina između 80 i 100 km/h.

Oko 90.000 kupaca ostalo je bez struje u ponedjeljak u 11 sati, od čega dvije trećine na zapadu, prema podacima upravitelja mreže Enedisa. Također, prijavljeni su i problemi u funkcionisanju željeznica zbog drveća koje palo na šine, prenosi Le Monde.

Prefekture 22 departmana za koje je proglašen narančasti stepen uzbune pozvali su na smanjenje putovanja.