Zvaničnici upozoravaju
240

Više od milion stanovnika Floride evakuisano zbog uragana Milton, snimci pokazuju "moć prirode"

S. Š.
Putevi u regiji kojoj prijeti uragan Milton su zatvoreni, stanovnici kupuju zalihe namirnica (Foto: EPA-EFE)
(Foto: EPA-EFE)
Milioni stanovnika Floride pobjegli su iz ove savezne države dok se približava uragan Milton, a zvaničnici upozoravaju da će oni koji ostanu "umrijeti" i da će se prizemne kuće pretvoriti u "lijes".

Nacionalni centar za uragane kaže da bi olujni udar uragana Milton mogli dostići i do 15 stopa, što je blizu pet metara. To je, prema prognozama nadležnih službi, dovoljno da poplavi neke kuće do krova.

Meteorolozi su uragan, za koji se očekuje da će stići na kopno večeras, opisali apokaliptičnim riječima, upozoravajući da će to biti "oluja stoljeća". To je naglasilo moć Miltona u državi kojoj nisu strani uragani, koja je već bila pogođena nizom razornih oluja posljednjih godina.

Nacionalni centar za uragane saopštio je da će Milton izazvati "situaciju izuzetno opasnu po život" i da se očekuje da će donijeti štetne vjetrove i obilne padavine koje će se proširiti. Ono što bi, možda, mogla biti bar malo optimistična vijest jeste da je uragan mali oslabio od oluje kategorije 5 do kategorije 4 kako se približio zapadnoj obali Floride. Uprkos tome, uragan je i dalje itekako moćan.

Uragan dolazi samo dvije sedmice nakon što je raniji, uragan Helene, pogodio 26. septembra, uzrokujući veliku štetu širom jugoistočnog dijela SAD-a , uključujući Floridu, i ubio više od 200 ljudi - uglavnom u Sjevernoj Karolini i Georgiji.

Predviđa se da će Milton biti najveća oluja koja je pogodila Tampu u Flordiji u zadnjih sto godina, a vjetrovi će vjerovatno dostići 200 kilometara na sat. To je treća zabilježena oluja u Atlantskom okeanu po najbržem intenziviranju, koja je prerasla iz kategorije 1 u kategoriju 5 za manje od 24 sata. Zvaničnici su posebno zabrinuti zbog olujnog udara koji bi mogao doseći nevjerojatnih tri do pet metara, odnijevši sve što mu se nađe na putu.

Brzina i snaga uragana, kao i sve veća učestalost velikih vremenskih događaja, direktna su posljedica klimatskih promjena i zagrijavanja mora.