Intervju u Istanbulu
0

Viši dužnosnik Hamasa poručio da imaju snage za nastavak borbe i nakon 11 mjeseci rata

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Visoki dužnosnik Hamasa rekao je za AFP da grupa ima dovoljno resursa za nastavak borbe protiv Izraela unatoč gubicima pretrpljenim tokom više od 11 mjeseci rata u Gazi.

"Otpor ima visoku sposobnost da se nastavi. Bilo je mučenika i bilo je žrtava... ali zauzvrat, bilo je akumulacije iskustava i regrutiranja novih generacija u otpor", rekao je Osama Hamdan za AFP tokom intervjua u Istanbulu

Hamdan kaže da Hamas želi "zajedničku palestinsku vladavinu" u Gazi nakon što završi rat na opkoljenom području.

"Jasno smo rekli da sljedeći dan mora biti palestinski... dan nakon bitke je palestinski dan", kaže on.

Dodaje da Sjedinjene Države ne čine dovoljno da iznude Izrael na ustupke koji bi mogli dovesti do primirja u ratu u Gazi.

"Američka administracija ne vrši dovoljan ili odgovarajući pritisak na izraelsku stranu. Naprotiv, pokušava se opravdati izbjegavanje bilo kakve obveze izraelske strane", kazao je Hamdan.

Također kaže da je današnji raketni napad Hutija koji je ciljao središnji Izrael pokazao granice sposobnosti Izraela da se brani.

"To je poruka cijeloj regiji da Izrael nije imuni entitet. Čak i izraelske sposobnosti imaju ograničenja, a mogućnost razvoja otpora protiv cionističkog entiteta je ozbiljna i stvarna mogućnost, a ne fantazija", poručio je jedan od vođa Hamasa.