Sigurnosna prijetnja
0

Vlada Velike Britanije kritikovana zbog potcjenjivanja Wagner grupe

A. Ku.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Britanska vlada je kritikovana zbog potcjenjivanja Wagnerove privatne vojne kompanije skoro deceniju, uprkos tome što predstavlja veliku prijetnju interesima zemlje, navodi se u izvještaju Odbora za vanjske poslove britanskog parlamenta.

"Skoro 10 godina Vlada je potcjenjivala i potcjenjivala aktivnosti Wagner mreže, kao i sigurnosne implikacije njenog značajnog širenja", navodi komitet u izvještaju pod nazivom "Oružje za zlato: razotkrivena Wagner mreža".

Jedan od problema, objašnjava se u izvještaju, jeste taj što je britanska vlada na Wagnera gledala kroz prizmu Evrope, što komitet vidi kao značajan nedostatak.

Neuspjeh Vlade da se pozabavi Wagner mrežom navodi nas na zaključak o fundamentalnom nedostatku znanja i politike prema drugim zloćudnim PMC-ima, dodaje se.

Izvještaj poziva vladu da poboljša svoje prikupljanje obavještajnih podataka o Wagnerovim operacijama i poziva na brže sankcije onima koji su povezani s mrežom.

Također se kaže da bi vlada trebalo da "hitno zabrani Wagnerovu mrežu kao terorističku organizaciju", kao i da obezbijedi alternativu za zemlje koje traže usluge PMC-a.