Čudna vremena
111

Vladimir Putin poručio da su Talibani saveznik Moskve u borbi protiv terorizma

F. H.
Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE)
Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE)
Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u četvrtak da su Talibani, zabranjena grupa u Rusiji, "saveznici" Moskve u borbi protiv terorizma jer kontrolišu Afganistan.

Moskva je godinama njegovala odnose s talibanima, unatoč tome što je zabranjena organizacija u Rusiji od 2003. godine, a Putin je prošlog mjeseca pozvao Moskvu da "izgradi" odnose s talibanskom vladom.

"Moramo pretpostaviti da talibani kontrolišu vlast u zemlji. I u tom smislu talibani su, naravno, naši saveznici u borbi protiv terorizma, jer svaka vlast je zainteresirana za stabilnost države kojom upravlja", rekao je Putin u Astani.

Talibani se godinama bore protiv ekstremističkog rivala ISIS-K u Afganistanu.

U martu su pripadnici ISIS-K ubili više od 140 ljudi u napadu na moskovsku koncertnu dvoranu, najsmrtonosnijem terorističkom napadu u Rusiji u gotovo dva desetljeća.

Otkako su preuzeli vlast u Afganistanu 2021., talibani su nametnuli ekstremni oblik islamskog zakona koji učinkovito zabranjuje ženama javni život.

Putin je rekao da su talibani "preuzeli neke odgovornosti", ali da još uvijek postoje "pitanja koja zahtijevaju stalnu pozornost unutar zemlje i međunarodne zajednice".

"Siguran sam da su talibani zainteresirani da u Afganistanu sve bude stabilno", dodao je.

Moskva je zagrijala odnose s Afganistanom, s kojim ima kompliciranu historiju nakon sovjetske invazije 1980-ih, od izlaska SAD-a iz zemlje. Ali nije uspjela službeno priznati talibansku vladu i ono što nazivaju "Islamski emirat Afganistana".