Bardellini snovi
30

Vođa francuske ekstremne desnice želi vratiti dvije milijarde eura iz EU, Brisel će teško na to pristati

N. Ž.
Jordan Bardella (Foto: EPA-EFE)
Jordan Bardella (Foto: EPA-EFE)
Jordan Bardella, formalni lider ekstremno desne stranke Nacionalni skup (Rassemblement National, fra.), želi smanjiti količinu novca koju Francuska šalje u Evropsku uniju svake godine za dvije milijarde eura.

Ovo je jedan od glavnih fokusa Bardelline kampanje. Ovaj 28-godišnji političar se nada velikoj pobjedi na izborima zakazanim za 30. juni i 7. juli kako bi postao premijer Francuske.

Ipak, iako je Evropska unija u prošlosti nekoliko puta ispunjavala ove zahtjeve, Bardella će vjerovatno dobiti negativan odgovor iz Brisela.

Najpoznatiji primjer povratka novca iz EU za neku državu članicu desio se 1984. godine, kada je tadašnja premijerka Velike Britanije Margaret Thatcher uspjela dogovoriti nešto manja izdvajanja iz Londona za EU.

To se desilo još nekoliko puta poslije toga, ali je bilo bazirano na tome da država daje više sredstava nego što dobija članstvom u EU.

Najveća prepreka za Bardellu je ovdje činjenica da Francuska dobija ogromne količine novca iz Brisela, primarno u sektoru agrikulture, gdje se sredstva broje u desetinama milijardi eura godišnje.

Naravno, moguće je da će Bardella, ako Nacionalni skup osvoji izbore i on bude premijer, dobiti neku vrstu dogovora, ali su njegova očekivanja pretjerana, pa čak i nerealna, stava su brojni ekonomski analitičari.

Još jedna prepreka bit će činjenica da EU ima dugoročne budžete, pa je aktuelni dogovoren 2021. godine, a trajat će do 2027. godine. Dakle, naredni razgovori o EU budžetu bit će održani tek za tri godine.

Analitičari upozoravaju i na drugu stranu ovog zahtjeva. Ako Bardellina ideja krene u pogrešnom smjeru, brojne EU zemlje bi mogle tražiti smanjenje budžeta u sektoru agrikulture, što bi dovelo do ogromnih problema baš za farmere iz Francuske.