Ranjeni i poginuli
161

Vođa izraelske opozicije otkrio: Vojska od početka rata izgubila 12 do 15 bataljona

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Vođa izraelske opozicije Yair Lapid kazao je kako je izraelska vojska od početka rata izgubio od 12 do 15 bataljona vojnika koji su poginuli ili ranjeni od početka rata.

Lapid je kazao da će racionalni članovi vladajuće koalicije u Izraelu, uključujući i članove Netanyahuove stranke Likud odbiti podržati novi nacrt zakona o izuzeću za ultraortodoksne jevreje.

Obraćajući se na godišnjoj konferenciji IDEA: Centar za liberalnu demokratiju, Lapid je rekao da ne vidi kako koalicija može donijeti zakon koji ultraortodoksne izuzima od vojnog roka kada već Izrael ima više od 700 mrtvih vojnika i blizu 10.000 ranjenih.

Prema izvještajima hebrejskih medija, Netanyahu je obećao ministru za stambena pitanja Yitzhaku Goldknopfu, čelniku koalicijske judaističke stranke Ujedinjena Tora, da će ubrzati planirani zakon koji olakšava sveobuhvatna izuzeća ultraortodoksne zajednice od obvezne vojne službe.

Netanyahu je obećao ubrzati izuzeće kada se Kneset ponovno sastane kasnije ovog mjeseca, očito odgovarajući na Goldknopfovu prijetnju da neće podržati državni proračun za 2025., čiji bi neuspjeh doveo do pada vlade.

"Kada je počela rasprava o zakonu o vojnom roku, načelnik Glavnog štaba vojske rekao je da IDF-u nedostaje 12 do 15 bataljona. Od tada se dogodilo da je IDF izgubio još 12 bataljona ranjenih i mrtvih. U takvim uvjetima nemoguće je odustati od vrbovanja ultraortodoksnih", kaže Lapid predviđajući pad vlade u nadolazećim mjesecima.

Prijedlog zakona o izuzeću o kojem zastupnici trenutno raspravljaju nije uspio značajno napredovati u Odboru za vanjske poslove i obranu Knesseta, gdje je predsjednik Yuli Edelstein (Likud) obećao da će unaprijediti zakon samo "uz opću saglasnost".