Najavio osvetu
8

Vođa jemenskih huta: "Uz Božiju pomoć osvetit ćemo Haniyeha i sve šehide, to je za nas motivacija"

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Vođa jemenskih Huta Sayyed Abdul Malik al-Houthi rekao je u srijedu da je izraelsko ubistvo političkog vođe Hamasa Ismaila Haniyeha "podiglo bitku na veći nivo", čije će posljedice biti teške za Tel Aviv.

U izjavi koju je objavio TV kanal Al-Masirah, Sayyed Abdul Malik al-Houthi je rekao da je "umiješanost zločinačkog neprijatelja u ubistvo mučenika (Haniyeha) podigla bitku na širi opseg i veće dimenzije, čije će posljedice biti strašan za neprijatelja, ako Bog da".

"Nećemo štedjeti truda, s Božjim dopuštenjem i u saradnji s našom braćom u Osovini otpora u osvetit ćemo Haniyeha i sve šehide i nepravde koju je pretrpio palestinski narod".

Dana 20. jula, Izrael je pokrenuo zračne napade na spremnike goriva i elektranu u luci Al Hudaydah u zapadnom Jemenu kao odgovor na ubistvo Izraelca u napadu Huta dronom na Tel Aviv 19. jula.

"Zločin ubistva Haniyeha poslužit će kao veća motivacija za kažnjavanje zločinačkog neprijatelja", dodao je al-Houthi.

U srijedu ujutro, palestinska grupa Hamas objavila je da je Haniyeh ubijen u "izdajničkom cionističkom zračnom napadu" na njegovu rezidenciju u glavnom gradu Irana, Teheranu, nakon što je u utorak prisustvovao inauguraciji novog iranskog predsjednika Masouda Pezeshkiana.

Iranska državna televizija potvrdila je Haniyehovu smrt i rekla da je " u toku istraga o atentatu, a rezultati će biti objavljeni uskoro".

Izraelska vojska se suzdržala od komentara o ubistvu Haniyeha.

Izrael, kršeći rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a kojom se zahtijeva trenutni prekid vatre, suočio se s međunarodnom osudom usred svoje kontinuirane brutalne ofanzive na Gazu.

Od oktobra prošle godine ubijeno je najmanje 39.445 Palestinaca, većinom žena i djece, a više od 91.000 je ranjeno, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.