Napad u Libanu
0

Voki-toki saga se nastavlja, oglasili se Japanci: "Prestali smo ih proizvoditi prije 10 godina"

B. H.
Japanska kompanija Icom saopćila je da je prestala proizvoditi model radija koji je korišten u nedavnim eksplozijama u Libanu prije otprilike 10 godina.

"IC-V82 je ručni radio koji se proizvodio i izvozio, uključujući i Bliski istok, od 2004. do oktobra 2014. Prestao se proizvoditi prije otprilike 10 godina i od tada ga naša kompanije nije isporučivala", stoji u saopćenju kompanije.

Dodaju kako ne mogu potvrditi da se radi o njihovim uređajima.

"Proizvodnja baterija potrebnih za rad glavne jedinice također je obustavljena, a hologramski pečat za razlikovanje krivotvorenih proizvoda nije pričvršćen, tako da nije moguće potvrditi je li proizvod isporučen iz naše kompanije", stoji u saopćenju.

Dodaje da se proizvodi za inostrana tržišta prodaju isključivo preko ovlaštenih distributera, a da se izvozni program temelji na japanskim propisima o nadzoru sigurnosne trgovine.

"Svi naši radijski uređaji proizvode se u našoj proizvodnoj podružnici, Wakayama Icom Inc., u prefekturi Wakayama, pod strogim sistemom upravljanja... tako da se u proizvodu ne koriste dijelovi osim onih koje je specificirala naša kompanija. Osim toga, svi naši radio uređaji se proizvode u istoj fabrici", stoji u saopćenju.

U drugom valu eksplozija naprava u isto toliko dana, 20 ljudi je poginulo, a više od 450 je ranjeno u srijedu u uporištima Hezbolaha u Libanu, rekli su dužnosnici.

Izvor blizak Hezbol+lahu rekao je da su voki-tokiji koje su koristili njegovi članovi eksplodirali u njegovom uporištu u Bejrutu, a državni mediji izvještavaju o sličnim eksplozijama u južnom i istočnom Libanu.

Iz Izraela još nema komentara. Bijela kuća upozorila je sve strane na "eskalaciju bilo koje vrste".