Nezadovoljan radom
27

Vrhovni komandant vojske Ukrajine najavio da će smijeniti komandante pojedinih brigada na istoku

F. H.
Mapa: Liveuamap
Mapa: Liveuamap
Vrhovni komandant ukrajinskih Oružanih snaga Oleksandr Sirski signalizovao je da će zamijeniti neke vojne lidere na istočnom frontu.

General Oleksandr Sirski rekao je da je nakon tri dana rada postalo jasno zašto su neke brigade uspijevale zadržati ruske napade, dok druge nisu. Do toga dolazi nakon što je Ukrajina povukla svoje trupe iz Avdiivke, ključnog grada na istoku koji su opkolile ruske snage.

Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je odluka donesena kako bi se spasili životi.

Avdiivka je već mjesecima zahvaćena žestokim borbama i grad je na bojnom polju od 2014. godine, kada su borci koje podržava Rusija zauzeli velike dijelove istočnih regija Donjecka i Luganska.

Pad Avdijevke označava najveću promjenu na liniji bojišnice dugoj više od 1000 km od kada su ruske trupe zauzele obližnji grad Bahmut u maju 2023.

Ove sedmice je ukrajinska vojska saopćila da se povukla iz još dva sela u blizini Avdiivke, izgubivši više teritorija jer ponestaje oružja i municije od njenih zapadnih saveznika.

General Sirski je rekao da će promijeniti one komandante čije su naredbe i postupci prijetili životima njihovih vojnika.

“Prije svega to ovisi o komandantu brigade, njegovoj obučenosti, iskustvu, sposobnosti donošenja adekvatnih i uravnoteženih odluka te shvaćanju pune odgovornosti za izvršenje postavljenih zadaća te za život i zdravlje njegovih podređenih pripadnika brigade. Nedvojbeno veliku ulogu ima obučenost i uigranost štaba brigade kroz koje komandant ostvaruje svoje ovlasti", poručio je Sirski.

Naveo je da je poslao grupe specijalista u pojedine brigade gdje postoje problemi s pripremom štaba, kako bi prenijeli iskustva i pružili pomoć.

No, general Sirski pohvalio je neke brigade i obećao,nakon što je saslušao jedinice na prvoj liniji, osigurati rezerve, municije i stručnost kao podršku.

Insistirao je kako je situacija na prvoj liniji i dalje teška, ali kontrolisana.