Madrid
41

Vrhovni španski sud izdao naloge za hapšenje katalonskih separatista uprkos amnestiji

D. Be.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Vrhovni sud Španije potvrdio je u ponedjeljak naloge za hapšenje bivšeg katalonskog lidera i drugih optuženih zbog pronevjere tokom pokušaja otcjepljenja te regije uprkos nedavno usvojenom zakonu o amnestiji.

Odluka, na koju se može uložiti žalba, mogla bi uništiti krhku vlast u Španiji predvođenu socijalistima i imati lične implikacije na bivšeg katalonskog lidera Carlesa Puigdemona, koji živi u Francuskoj u samonametnutom egzilu.

Zakon o amnestiji usvojen 30. maja ove godine trebao je pomilovati one koji su bili uključeni u pokušaj proglašenja nezavisnosti Katalonije od Madrida 2017. godine u zamjenu za podršku separatističkih stranaka novom mandatu premijera Pedra Sancheza nakon neuvjerljivih općih izbora.

Sudija Pablo Llarena je u svom nalogu rekao da će nastaviti tražiti hapšenje Puigdemona i njegovih bivših zamjenika Antonija Comina i Lluisa Puiga, koji su bili zaduženi za katalonske zdravstvene i kulturne odjele.

Povlačenje podrške Puigdemontove stranke Junts za nacrte zakona kao što je budžet za 2025. moglo bi ostaviti Sancheza nesposobnim da vlada i pokrene nove izbore.

Političari i aktivisti uključeni u borbu za nezavisnost suočili su se s optužbama uključujući javni nered, neposlušnost i pronevjeru. No, napravljena su dva izuzetka za pronevjeru, pa se amnestija ne odnosi na one koji su počinili krivično djelo s namjerom da se lično obogate ili ako je to uticalo na finansijske interese Evropske unije.

Llarena je tvrdio da se navodno ponašanje Puigdemonta, Comina i Puiga "u potpunosti uklapa u dva izuzetka predviđena zakonom".

Llarena je rekao da su stekli ličnu korist tako što su troškove održavanja referenduma o nezavisnosti koji špansko pravosuđe smatra nezakonitim naplaćivali regionalnom trezoru, što je opisao kao da nije u javnom interesu.

Sva trojica kažu da referendum nije bio nezakonit i da optužbe vezane za njega nemaju osnova.

Referendum je uticao i na finansijske interese Evropske unije, rekao je Llarena, jer bi otcjepljenje Katalonije uticalo na naplatu poreza u Španiji i bruto nacionalni dohodak.

Presuda je udarac za Puigdemonta, koji je djelovao optimistično da će amnestija u potpunosti ukloniti sve optužbe s kojima se suočio u Španiji, omogućavajući mu da se vrati bez straha od hapšenja.