Opozicija čestita
0

Vrhovni sud Izraela odlučio da se moraju regrutovati ultraortodoksni jevreji studenti

I. Sa.
Izraelski Vrhovni sud presudio je da vlada mora regrutirati ultraortodoksne jevrejske studente iz sjemeništa u regrutnu vojsku što će vjerovatno izazvati šok u koaliciji izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

Netanyahuova koalicija se za svoj opstanak oslanja na dvije ultraortodoksne stranke koje smatraju da su dugotrajna izuzeća od regrutacije ključna za držanje svojih birača u vjerskim sjemeništima i dalje od vojske koja bi mogla testirati njihove konzervativne običaje.

Ultraortodoksno odricanje od regrutacije je na udaru jer su izraelske oružane snage, sastavljene uglavnom od regruta tinejdžera i starijih civila mobiliziranih za rezervnu službu, preopterećene ratom na više frontova u Gazi i Libanu.

"Na vrhuncu teškog rata, teret nejednakosti je akutniji nego ikad", navodi se u jednoglasnoj presudi suda.

Većina Izraelaca je po zakonu obavezna da služi vojsku, dok su ultraortodoksni studenti jevrejske bogoslovije već decenijama uglavnom izuzeti.

Pohvale od opozicije

Opozicioni političari su pohvalili presudu Višeg suda kojom se ukidaju decenije izuzeća od zakona za ultraortodoksne studente jevreje.

"U Jerusalemu postoje sudije", napisao je Avigdor Liberman, šef Yisrael Beytenua putem mreže X, citirajući izreku koja se često pripisuje bivšem premijeru Menachemu Beginu.

"U godini u kojoj je cijela brigada vojnika izgubljena ili teško povrijeđena, u godini u kojoj su rezervisti služili preko 200 dana, nema jasnijeg dokaza da je IDF-u potrebno više regruta, više ljudi koji će podijeliti teret", kaže on.

On je čestitao sudu što je poduzeo "značajan korak na putu historijske promjene".

"Konzervativci i liberali: U Jerusalemu postoje sudije", tvitovao je Gideon Sa'ar, predsjednik New Hopea, ponavljajući Libermanovu retoriku.

Novoizabrani šef Laburističke stranke Yair Golan čestitao je na ovoj odluci te poručio:

"Gdje nema vlade, ima pravde".