Pravo na oružje
3

Vrhovni sud SAD-a pred velikom odlukom: Kako će se regulisati "ghost guns"?

N. Ž.
Vrhovni sud SAD-a (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
Vrhovni sud SAD-a (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
Vrhovni sud SAD-a će u utorak donijeti odluku po slučaju "Garland v VanDerStok", a veliki dio ove zemlje s nestrpljenjem čeka šta će sudije i sutkinje odlučiti.

Odluka se tiče fenomena "ghost guns", koji opisuje svako oružje koje se konzumentima prodaje u dijelovima, ili se sastavlja od dijelova iz 3D printera po instrukcijama koje su dostupne online.

Američka vlada, odnosno administracija predsjednika Joea Bidena, donijela je regulaciju kojom bi firme koje prodaju ove dijelove morale provoditi provjere o svojim kupcima, kao što je to slučaj sa prodavcima oružja u SAD-u.

Također, ove firme bi morale imati licence za prodaju, te imati serijske brojeve na svakom dijelu koje prodaju. Firme, zajedno s aktivistima za prava na posjedovanje oružja, usprotivile su se ovoj odluci i odlučile tužiti Bidenovu administraciju.

Na nižim nivoima, sudije su donosile odluke u korist kompanija, ali još nije poznato kakvu odluku će donijeti Vrhovni sud.

Inače, pravo na posjedovanje oružja ima svaki državljanin SAD-a, prema interpretaciji drugog amandmana na američki Ustav, a kojeg je donio Vrhovni sud SAD-a u odluci "Heller v DC" donesenoj 2008. godine.

Ipak, postoje određene restrikcije, u zavisnosti od saveznih država, te neke koje su univerzalne u cijelom SAD-u.

SAD