Pakleni naum?
0

Wagner objavio da nema više boraca u Ukrajini, no u Kijevu sumnjaju na zlokobni plan

B. H.
Foto: Telegram
Foto: Telegram
Ruska plaćenička grupa Wagner saopćila je danas da djeluje samo u Africi i Bjelorusiji. Prema saopćenju, vojnici ove grupe više nisu u Ukrajini.

Ukrajina je u nedjelju izvijestila da Bjelorusija koncentrira značajan broj vojnika i opreme na granici s Ukrajinom pod izgovorom vojne vježbe. Prema Kijevu, riječ je o bjeloruskim specijalcima i plaćenicima iz grupe Wagner.

"Ne postoje jedinice te grupe koje djeluju unutar Ruske nacionalne garde, nisu unutar vojske ili drugdje", stoji u saopćenju.

Navode kako grupa "trenutno ne učestvuje u specijalnoj vojnoj operaciji". Kremlj koristi ovaj izraz za opisivanje ruske invazije na Ukrajinu. Prema Reutersu, tvrdnje grupe Wagner nije moguće provjeriti.

Wagnerova grupa je dodala da će objaviti sve promjene.

Reuters piše da su zapadni dužnosnici zabrinuti zbog aktivnosti Wagnerovaca u Africi, na primjer u podršci vojnoj hunti u Maliju.

U Ukrajini je grupa Wagner učestvovala u najtežim borbama, uključujući i dugu bitku za Bahmut, koji su Rusi osvojili prošle godine u maju uz ogromne gubitke.

Mjesec dana kasnije, šef grupe Wagner Jevgenij Prigožin organizovao je neuspješnu pobunu protiv ruskog vojnog vrha. On i drugi važni predstavnici grupe poginuli su prošlog 23. augusta u avionskoj nesreći u regiji Tver.

Kremlj je opovrgnuo tvrdnju Zapada da je Prigožin ubijen po nalogu iz Kremlja i kazao kako je riječ o"apsolutnoj laži".