Zlostavljanje učenica
21

Wales: Direktor pedofil uhapšen pred cijelom školom, a sada je osuđen na 17 godina zatvora

I. Sa.
Foto: Daily Post
Foto: Daily Post
Učitelj pedofil iz Walesa, koji je koristio mlade djevojke za zadovoljavanje svojih želja, osuđen je na 17 godina zatvora.

Neil Foden, jedan od najmoćnijih i najpoznatijih direktora u sjevernom Walesu, uhapšen je u septembru 2023. dok je radio u školi.

On je potom osuđen nakon suđenja u maju za 19 krivičnih djela koja su uključivala zlostavljanje četiri djevojke između 2019. i 2023. godine.

"Vjerovali ste da vam se niko neće suprostaviti"

Nastavnici su 2019. godine izrazili zabrinutost zbog njegovog ponašanja sa jednom od žrtava, ali obrazovne vlasti to nisu istražile.

To je bila odluka koju je jedan roditelj opisao kao "neoprostivu" rekavši da je potpuna istraga "mogla da ga zaustavi".

Na izricanju presude na Mudu, sudija Rhys Rowlands rekao je da je Foden "odlučan" da zadovolji svoje "izopačene želje".

Opisao je Fodena kao "dominantnog" i "bombastičnog" lika na kojeg su se mnogi ugledali, ali je bio "čovjek koji je uspio sakriti strašnu tajnu, užasnu manu u karakteru, a to je vaša seksualna opsesija mladim tinejdžerkama".

Sudija je rekao:

"Vaše ponašanje je rođeno iz vašeg arogantnog osjećaja vaše vlastite vrijednosti, tako da ste vjerovali da vam se niko neće suprotstaviti".

"Čovjek od autoriteta"

Nekada je bio jedan od najmoćnijih nastavnika u sjevernom Walesu, rukovodio je školama i bio dio nastavničkom sindikata. Imao je reputaciju čovjeka od autoriteta koji je donosio rezultate.

Ali, u stvarnosti, Neil Foden je bio nasilnik, terorizirao učenike i osoblje te koristio svoju poziciju moći da ušutka one koji su se usudili da ga izazovu.

Foden, iz Old Colwyna, počeo je predavati 1979. godine kada je imao 20 godina. Brzo je napredovao i pridružio se Ysgol Friarsu u Bangoru kao zamjenik poglavara 1989. godine. On je 1996. postao direktor u Friarsu, jednoj od najistaknutijih škola u sjeverozapadnom Walesu.

Dvije od četiri njegove žrtve su izabrale da se suoče s njim na sudu dok su čitale izjave u kojima se detaljno opisuje utjecaj zlostavljanja na njih.

"Vjerovala sam mu kada je rekao da me voli i da sam ja jedina koju želi", rekla je jedna od njih.

Snimak javno prikazan

Tokom njegovog suđenja, sudu je prikazan snimak na kojem optuženi drži za ruku jednu od devojčica, dok ona sjedi u zadnjem dijelu njegovog automobila, dok je on bio na sjedištu vozača.

Na sudu se čulo kako govori da će je pokupiti svojim automobilom i odvesti u osamljena područja i seksualno je zlostavljati.

Foden je upozorio djevojku da nikome ne govori šta su uradili, rekavši joj da to mora "odnijeti u grob", prema dokumentarcu BBC-a.

Naklonost Neila Fodena je razotkrivena 2023. godine kada ga je policija uhapsila u školi. Kamerom je snimljen trenutak hapšenja koji je sada i objavljen, a prikazuje policajca koji mu govori:

"Gospodine Foden, nažalost, moram vas uhapsiti pod sumnjom za seksualni kontakt s djetetom i seksualnu komunikaciju s djetetom", na što je on rekao "dobro".