Sve pod velom tajne
53

Wall Street Journal: Elon Musk i Vladimir Putin su u konstantnoj komunikaciji od 2022.

N. Ž.
Vladimir Putin i Elon Musk su u konstantnom kontaktu, tvrdi WSJ (Foto: Reuters)
Vladimir Putin i Elon Musk su u konstantnom kontaktu, tvrdi WSJ (Foto: Reuters)
Milijarder Elon Musk i predsjednik Rusije Vladimir Putin su u konstantnom kontaktu putem telefonskih razgovora, tvrdi Wall Street Journal.

Prema izvorima WSJ-a, Musk i Putin nastavili su razgovore i ove godine, čak i dok je Musk počeo pojačavati svoju kritiku američke vojne podrške Ukrajini i aktivno se uključivao u izbornu kampanju republikanskog kandidata i bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Putin je jednom zatražio od preduzetnika da izbjegne aktiviranje svoje Starlink satelitske internet usluge preko Tajvana kao uslugu kineskom predsjedniku Xi Jinpingu, rekli su ljudi upoznati s tim zahtjevom.

Prema riječima Putinovog portparola Dmitrija Peskova, jedina komunikacija između Kremlja i Muska bila je telefonski poziv u kojem su on i Putin razgovarali o "svemiru, kao i o trenutnim i budućim tehnologijama."

Znanje o Muskovim kontaktima s Kremljem je "strogo čuvana tajna u američkoj administraciji", prema Wall Street Journalu, a nekoliko zvaničnika Bijele kuće izjavilo je da nisu bili upoznati s tim.