Relaksacija odnosa
0

Wang i Sullivan raspravljali o održavanju novih razgovora Xija i Bidena

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Najviši kineski i američki zvaničnici raspravljali su o održavanju novih razgovora između svojih šefova država u bliskoj budućnosti, objavili su kineski državni mediji u srijedu, nakon što se šef kineske diplomatije Wang Yi sastao s američkim savjetnikom za nacionalnu sigurnost Jakeom Sullivanom u Pekingu.  

Obje su se strane također usaglasile da održe videopozive između svojih vojnih zapovjednika "u odgovarajuće vrijeme", navodi se u kineskom transkriptu sa sastanaka, u potezu za koji se Washington nada da bi mogao spriječiti sukobe u područjima poput Tajvanskog moreuza.

"Ključ za nesmetan razvoj veza između Kine i Sjedinjenih Država  leži u ravnopravnom tretmanu i jednih i drugih", poručio je Wang Sullivanu, prenosi državna televizija CCTV.

To je Sullivanov drugi dan razgovora s Wangom i ostalim kindeskim zvaničnicima u cilju smirivanja napetosti između dvije supersile uoči američkih izbora 5. novembra.

Sastanci će trajati do četvrtka, a očekuje se da će obuhvatiti niz područja u kojima su dvije zemlje u sukobu, uključujući trgovinu, Bliski istok, Ukrajinu i kineske teritorijalne zahtjeve od Tajvana do Južnog kineskog mora, prenosi Reuters.