U znak odmazde
0

Washington i Jerusalem očekuju da bi Iran sutra mogao napasti Izrael

A. Ku.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Zvaničnici u Washingtonu i Jerusalemu očekuju da bi Iran sutra mogao napasti Izrael u znak odmazde za ubistvo vojnog šefa Hezbollaha Fuada Shukra i šefa Hamasa Ismaila Haniyeha prošle sedmice.

Kako javlja novinska agencija Axios, a prenosi Times of Israel, šef američke Centralne komande general Michael Kurilla navodno je jučer stigao na Bliski istok, na planirano putovanje koje se poklapa s pripremama odbrane za prijeteći iranski napad.

Pentagon je u petak saopćio da premješta eskadrilu borbenih aviona na Bliski istok, pojačavajući američko vojno prisustvo kako bi pomogao u odbrani Izraela i zaštiti američkih trupa.

Izrael i SAD koordiniraju regionalnu i međunarodnu koaliciju kako bi spriječili potencijalne napade, kao što je bio slučaj kada je Iran ispalio stotine dronova i projektila na Izrael 13. i 14. aprila ove godine.

Očekuje se da će iranska odmazda biti slična tom napadu, ali posebno većeg obima i u koordinaciji s Hezbolahom u Libanu.

Nakon SAD-a i Francuska je pozvala svoje državljane u Libanu da napuste zemlju zbog opasnosti od vojne eskalacije na Bliskom istoku.