Uporedio ga s Gadafijem
114

Wilders nastavio s vrijeđanjem Erdogana, nazvao ga bijesnim psom Bliskog istoka

V. K.
Geert Wilders (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
Geert Wilders (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
Nakon niza kritika koje je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan dobio iz Izraela, slične kritike dolaze i iz Nizozemske, a predvodi ih nizozemski desničar Geert Wilders.

Nedugo nakon što je izraelski ministar vanjskih poslova kritikovao predsjednika Turske, na društvenim mrežama se oglasio i Wilders te je nastavio u sličnom tonu vrijeđati predsjednika Turske.

"Predsjednik Ronald Reagan je jednom nazvao Gadafija bijesnim psom Bliskog istoka. Danas taj naziv odgovara Erdoganu. Prijatelj s teroristima Hamasa, slijepa mržnja prema Izraelu. Ipak, iznad svega toga - neprijatelj turskog naroda. Većina Turaka su veliki ljudi, ponosni na naslijeđe Ataturka, koji se zalažu za sekularnu državu i poštuju obrazovane žene", rekao je Wilders.

Poručio je kako takvi Turci preziru činjenicu da je Erdogan prodao Tursku Arapima iz susjednih zemalja.

"Oni slabe tursku ekonomiju i čine život na ulicama nesigurnim za Turkinje. Podržavam sve te žene i sekularne Turke. Oni zaslužuju mnogo bolje od islamističkog diktatora zvanog Erdogan. Oni zaslužuju sekularizam, sigurnost i dobro plaćene poslove", ističe Wilders.