Diplomatski skandal
87

Wilders razbjesnio Jordance zbog izjava o teritoriji Palestine, na razgovor pozvan i ambasador Nizozemske

V. K.
Geert Wilders (Foto: EPA-EFE)
Geert Wilders (Foto: EPA-EFE)
Ministarstvo vanjskih poslova Jordana pozvalo je na razgovor ambasadora Nizozemske i to zbog izjava nizozemskog desničara Geerta Wildersa koji je pozdravio odluku izraelskog parlamenta o potpunom odbacivanju ideje o palestinskoj državi.
Naime, Wilders se osvrnuo na glasanje u izraelskom parlamentu te je rekao kako je ovo historijska odluka.

"Historija nas uči da je jedina i prava palestinska država zapravo Jordan. Ne Judea i Samarija (izraelski naziv za Zapadnu obalu op. a.) već Hašemitska Kraljevina Jordan", rekao je Wilders.

Ova izjava bila je dovoljna Jordancima da na razgoor pozovu nizozemskog ambasadora, a u saopćenju za javnost Ministarstvo vanjskih poslova Jordana uputilo je protestnu notu te su naveli kako Wildersove izjave odražavaju rasistički stav koji lažno pretpostavlja da se palestinsko pitanje može riješiti o trošku Jordana.

"Od Vlade Nizozemske se traži da zauzme jasan stav osuđujući ove izjave koje su u suprotnosti s prijateljskim i uzajamnim poštovanjem dvije zemlje. Huškačke izjave Wildersa nemaju nikakvu pravnu vrijednost ili utjecaj te predstavljaju kršenje međunarodnog prava i odražavaju kulturu rasne mržnje protiv koje se mora boriti", poručili su iz Ministarstva vanjskih poslova Jordana.

Međutim, rasprava o ovom pitanju se saopćenjem jordanskog ministarstva nije završila. Nešto kasnije, Wilders je podijelio ovu objavu te je dodao još jedan komentar na jordanske poteze.

"Možete protestovati koliko hoćete, ali historijska činjenica ostaje. Jordan je Palestina", izjavio je Wilders.