Istočno krilo alijanse
5

Zahuktava se gradnja "najzaštićenijeg grada na svijetu": Rumuni ulažu dodatni novac u NATO projekat

V. K.
Rumunski mediji iznijeli su nove detalje priče o gradnji "najzaštićenijeg grada na svijetu" koji će se nalaziti u zrakoplovnoj bazi Mihail Kogalniceanu, jednom od najvažnijih NATO uporišta na istočnom krilu.

Prema pisanju medija u ovoj zemlji, vlada je izdvojila dodatnih 2,5 miliona eura za gradnju brojnih objekata, a u ovoj bazi-gradu će biti smješteno i 10.000 vojnika NATO-a.

"Iznos od 2,5 miliona eura pomoći će izgradnji vrtića, bolnice, prodavnica i zabavnih parkova. Tu će 10.000 NATO vojnika biti smješteno sa svojim porodicama", navodi se.

Za pretvaranje ove baze u siguran grad, kao što je ranije naglašeno, eksproprisano je više od 2.300 hektara obradivog zemljišta, a gradnja će trajati pet godina.

"Sadašnja pista aerodroma bit će udvostručena te će imati više hangara za razne borbene avione i dronove", ističe se.

U južnom dijelu budućeg vojnog grada već su započeti radovi i grade se pristupni putevi i električna mreža velikog kapaciteta.

"Sa strateškog gledišta, razvoj baze donosi veću sigurnost cijelom crnomorskom području. Za rumunsku vojsku je novi koncept da razvija ovu sposobnost ovdje, kao rezultat onoga što se dogodilo sa Krimom", rekao je komandant baze Nicolae Crecu.

Ukupni radovi na proširenju sadašnje baze koštat će 2,7 milijardi američkih dolara, a planirano je da sve bude gotovo do 2030. godine kada će baza u stopostotnom kapacitetu biti predata na korištenje NATO-u, odnosno rumunskoj vojsci.