Madurov "poklon" Putinu
62

Zahvalnica za podršku: Venecuela u Rusiju izručila dva Kolumbijca koji su se borili za Ukrajinu

N. Ž.
Nicolas Maduro i Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE)
Nicolas Maduro i Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE)
Venecuelanska policija je u Karakasu, glavnom gradu ove zemlje, uhapsila dva državljanina Kolumbije koji su osumnjičeni za borbu na strani Ukrajine, te ih je vlada isporučila Rusiji.

Prema navodima ruskog FSB-a, Alexander Ante i José Aron Medina su uhapšeni i kod njih su pronađeni dokumenti koji pokazuju da su se 2023. godine borili u ukrajinskoj vojsci, kao dio legije stranih državljana.

Izručenje i hapšenje najvjerovatnije su dizajnirani da zastraše druge strance koji bi mogli razmotriti pridruživanje oružanim snagama Ukrajine, kao i da naglase savez Rusije s zemljama poput Venecuele.

Rusija, s druge strane, aktivno regrutuje plaćenike u inostranstvu za svoj ratni napor protiv Ukrajine, uključujući Kubu i Indiju, nudeći visoke plate i ubrzano dobijanje ruske državljanstva.

Rusija također održava bliske veze s plaćeničkim grupama, poput Wagnera, koje — osim što se bore u Ukrajini — posebno su aktivne u Africi.

Treba dodati da je Vladimir Putin među prvima podržao Nicolasa Madura nakon što su održani izbori u Venecueli ranije ovog mjeseca. Zapadne zemlje su, s druge strane, skrenule pažnju na ozbiljne neregularnosti u izbornom procesu.