U petak
0

Zakazan sastanak Macrona i Putina: Francuski predsjednik kao posrednik između Rusije i Ukrajine

V. K.
Emmanuel Macron i Vladimir Putin tokom ranijih sastanaka (Foto: EPA-EFE)
Emmanuel Macron i Vladimir Putin tokom ranijih sastanaka (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Francuske Emmanuel Macron najavio je kako će u petak obaviti telefonski razgovor s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, tokom kojeg bi fokus trebao biti na rješavanju krize između Ukrajine i Rusije.

Iako su pregovori između Sjedinjenih Američkih Država i Ruske Federacije dospjeli u ćorsokak i nakon nekoliko sedmica diplomatskih aktivnosti, predsjednik Francuske smatra kako još uvijek ima dovoljno prostora za rješavanje ukrajinske krize na zadovoljstvo svih aktera.

Macronov potez i poziv na dijalog mnogi su ocijenili kao još jedan pokušaj da se Francuska nametne kao država koja će aktivno doprinijeti rješavanju političkih kriza, ali koja neće slijepo slušati Ameriku.

Dan ranije Macron je bio domaćin maratonskih razgovora između ruskih i ukrajinskih savjetnika koji su razgovarali o mogućoj deeskalaciji tenzija i rješavanju pitanja koja se tiču trajnog prekida vatre na području istoka Ukrajine.

"Macronov razgovor s Putinom zakazan je za petak i on ima dva cilja. Prije svega, razgovor se tiče nastavka dijaloga na relaciji Zapad - Rusija. Također, tokom razgovora, Rusija će morati objasniti svoju poziciju i ciljeve vojnog manevrisanja na granicama Ukrajine", rekao je glasnogovornik francuskog predsjednika.

Pored razgovora s ruskim predsjednikom, Emmanuel Macron bi se trebao sastati i s predsjednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim.

Posljednji razgovor Emmanuela Macrona i Vladimira Putina održan je 21. decembra, kada su lideri razgovarali o rusko-ukrajinskom problemu, ali i o načinima jačanja stabilnosti u Evropi.

"Tokom diskusije, predsjednici su se dotakli teme rješavanja sukoba u Ukrajini. Predsjednik Rusije naglasio je mogućnost održavanja novog samita u normandijskom formatu, koji bi zavisio od toga da li Kijev želi poduzeti konkretne korake za implementaciju sporazuma iz Minska, koji je dogovoren 2015. godine", saopćeno je tada iz Kremlja.