Glasanje odgođeno
8

Zakon o krčenju šuma izazvao nesuglasice u Evropskoj komisiji, aktivisti za sve krive von der Leyen

S. Š.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Evropska komisija je odgodila zakon o krčenju šuma o kojem se prethodno mnogo raspravljalo. Dok je njegovo odgađanje izazvalo bijes ekologa, pojedina preduzeća su osjetila olakšanje.

Izvršna vlast EU pokleknula je pod pritiscima preduzeća i jučer, u srijedu, odlučila da će zakon osmišljen da spriječi krčenje šuma staviti na 12-mjesečno odgađanje.

Uredba o krčenju šuma zahtijeva od dobavljača palminog ulja, drvne građe, kafe, govedine i druge robe da dokažu da njihova proizvodnja nije uzrokovala krčenje šuma.

Zakon je trebao stupiti na snagu 30. decembra 2024. godine, a nepoštovanje bi značilo da proizvođačima neće biti dozvoljeno da prodaju na tržištima EU.

Do odlaganja je došlo nakon mjeseci sve glasnijih poziva poslovnih i poljoprivrednih lobija i ključnih trgovinskih partnera EU, uključujući SAD i Brazil.

"Ursula von der Leyen je pokleknula pred stalnim pritiskom kompanija i zemalja koje su godinama znale da će propis doći, ali se nisu za to pravilno pripremile", kaže Nicole Polsterer, aktivistica u organizaciji Fern za zaštitu šuma i ljudska prava, usmjeravajući krivicu pravo na vrata predsjednika Evropske komisije.

Greenpeace EU je rekao da je zakon jedno od "najznačajnijih dostignuća" Zelenog dogovora koji je bio središnji dio prvog mandata von der Leyen kao predsjednice Komisije.

Konzervativna Evropska narodna stranka (EPP), najveća u Evropskom parlamentu, nastojala je da se odgodi odmah nakon izbora za EU u junu, a uz podršku političkih grupa dalje desno će vjerovatno osigurati brzo usvajanje amandmana kroz skupštinu.

"Uredba koja je stupila na snagu 30. decembra 2024. gurnula bi nas u neodgovorni haos", rekao je njemački europarlamentarac Peter Liese, vođa EPP-ove politike zaštite okoliša.

"Mnogi uslovi za prijavu nisu jasni i mnoge treće zemlje se s pravom žale. Mali poljoprivrednici , na primjer u Latinskoj Americi, trebaju mnogo više podrške i moramo osigurati nebirokratsku implementaciju", opravdava on odgađanje ovog zakona, prenosi Euronews.

Cem Özdemir, njemački ministar za hranu i poljoprivredu, pozdravio je odlaganje rekavši da je najvažnije dati vremena evropskim kompanijama, poslovnim subjektima, državama članicama i zemljama proizvodnje da se "pripremaju na odgovarajući način" - naglašavajući, međutim, da "sadržaj zakona mora ostati netaknut”.

Međutim, stav Njemačke ne dijele sve vlade. Drugi diplomata EU, koji je želio da ostane anoniman, rekao je da "odlaganje nije dovoljno".