Rodni grad prve dame
100

Zapaljena drvena statua Donalda Trumpa u Sloveniji

A. B.
Statua Donalda Trumpa u Sloveniji (Foto: EPA-EFE)
Statua Donalda Trumpa u Sloveniji (Foto: EPA-EFE)
Slovenske vlasti saopćile su da je danas u jutarnjim satima spaljena drvena statua američkog predsjednika Donalda Trumpa u Sloveniji, rodnoj zemlji njegove supruge Melanije.

Statua visoka skoro osam metara podignuta je prošle godine, ima prepoznatljive crte Trumpovog lica, a izgorjela je u općini Moravče blizu Ljubljane, potvrdili su u toj općini.

"Nepoznati počinitelj uništio je našu statuu, zahvaljujući kojoj smo očekivali povećan broj turističkih posjeta. Ovo što se danas dogodilo samo je simptom onoga što je u našem društvu naopako, a to je velika netolerantnost", kazao je gradonačelnik Moravča Milan Balažic.

Gradonačelnik je istakao kako je statua potpuno spaljena te da su vatrogasci stigli ubrzo nakon dojave o požaru. Policija je potvrdila da je obaviještena o slučaju i da je pokrenula istragu.

Umjetnik Tomaž Šlegl je prošle godine u augustu ovu drvenu statuu nazvao "Kipom slobode". Iako je konstrukcija postala popularna turistička atrakcija, neki mještani Sela pri Kamniku bili su nezadovoljni i najavljivali da će je zapaliti za Noć vještica pa je premještena u Moravče. Ubrzo nakon premještanja vandali su oštetili statuu te na njoj nacrtali brkove.

Neki su smatrali da se radi o nepotrebnoj političkoj provokaciji.

Trump je prikazan karikaturalno, sa svojom karakterističnom "žutom" frizurom, u plavom odijelu, bijeloj košulji i s dugačkom crvenom kravatom. Drži uspravno desnu ruku, poput njujorškog Kipa slobode.

Neki su to shvatili kao provokaciju i pogrešnu poruku trenutnoj američkoj administraciji, jer je umjetnik Šlegl prilikom otkrivanja istakao da statua upozorava na populizam u svijetu.