Nakon nemira i sukoba
19

Započela čistka u Novoj Kaledoniji: Francuzi uhapsili i vođu separatističkog pokreta

V. K.
Sigurnosne snage Francuske počele su praviti čistku u Novoj Kaledoniji koja je bila poprište velikih nereda i sukoba u kojima su učestvovali pripadnici vojske i policije te separatističkih snaga.

Prema pisanju francuskog Le Mondea, policija je na Novoj Kaledoniji uhapsila osam osoba, uključujući i Christiana Teina, vođu Pokreta za koordinaciju akcija na terenu (CCAT) koji je proglašen organizatorom nereda kao i separatističkih aktivnosti.

"Svih osam uhapšenih mogli bi ostati u pritvoru do 96 sati kako bi se istražile sve aktivnosti vezane s organizovanim kriminalom", precizirao je javni tužilac Noumee Yves Dupas.

Kako navode mediji u Francuskoj, Tein je bio vodeća snaga pokreta koji se oštro protivio planovima da se francuskim građanima koji u Novoj Kaledoniji žive duže od deceniju, dodijeli pravo glasa na lokalnim izborima.

On je formirao CCAT u novembru 2023. godine te je od samog početka djelovanja bio "na nišanu" vlasti, a zvaničnici su ga optuživali da upravo on podstiče nerede.

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Gerald Darmanin opisao je Teinovu organizaciju kao "mafijašku".

Od početka nereda u Novoj Kaledoniji, na ovom području angažovano je više od 3.000 pripadnika vojske, policije i žandarmerije kako bi se uspostavio red. U prvim analizama stanja nakon nereda, procijenjeno je kako je u sukobima načinjena šteta u vrijednosti od 1,5 milijardi eura.