Kritike predsjednici
120

Zaposleni u EU institucijama bijesni na von der Leyen: Doprinijeli ste ubrzanju ratnog zločina u Gazi

S. Š.
Ursula von der Leyen, predsjednika Evropske komisije
Ursula von der Leyen, predsjednika Evropske komisije
Mnogobrojni uposlenici institucija EU pisali su predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen izražavajući bijes zbog njenog stava o sukobu Izraela i Hamasa, a pismo je prikupilo 842 potpisa.
U pismu u koje je imao uvid The Irish Times kako to i pišu u svom tekstu, komisija se optužuje da je dala "odriješene ruke ubrzanju i legitimitetu ratnog zločina u Pojasu Gaze".

"Oštro osuđujemo nesrazmjernu reakciju izraelske vlade protiv 2,3 miliona palestinskih civila zarobljenih u pojasu Gaze. Mi jedva prepoznajemo vrijednosti EU u prividnoj ravnodušnosti koju je proteklih dana pokazala naša Institucija prema tekućem masakru civila u Pojasu Gaze”, navodi se u pismu.

U pismu se upozorava da EU "gubi svaki kredibilitet i poziciju poštenog, pravičnog i humanističkog posrednika" i šteti svojim međunarodnim odnosima, kao i da rizikuje sigurnost osoblja EU.

"Ožalošćeni smo zbog patentnog prikaza dvostrukih standarda koji blokadu (vode i goriva) koju je Rusija sprovodila nad ukrajinskim narodom smatra aktom terora, dok je identičan čin Izraela protiv naroda Gaze potpuno zanemaren", piše dalje u pismu.

Potpisnici su iz širokog spektra zemalja EU, uključujući Irsku.

"Ne možemo ostati nijemi posmatrači kada Institucija koju predstavljate kao predsjednik ne samo da nije bila u stanju zaustaviti palestinsku tragediju koja se desetljećima odvijala potpuno nekažnjeno, već se čini da svojim nedavnim nesretnim postupcima ili pozicijama daje odriješene ruke ubrzanju i legitimitetu ratnog zločina u Pojasu Gaze", pišu oni.

Inače, ovakva reakcije uslijedila je nakon oštrih kritika predsjednici von der Leyen u Evropskom parlamentu i među nacionalnim diplomatama EU zbog njenog izražavanja bezuslovne podrške odgovoru Izraela na napad Hamasa tokom putovanja u Izrael, dok je odlučila da ne poziva na poštovanje međunarodnog prava kao što su to učinile države članice.