Velika istraga i panika
36

Zaposlenica Pentagona osumnjičena za odavanje planova izraelskog napada na Iran

F. H.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Dužnosnik američkog Ministarstva odbrane, rekao je za Sky News Arabia da je istraga koju provode obavještajne službe u vezi s curenjem dokumenata o izraelskom vojnom planu za napad na Iran Teheranu počela upućivati ​​na "sumnju ” o umiješanosti starije zaposlenice u Pentagonu.

Američki dužnosnik je dodao da je zaposlenica osumnjičena za curenje dokumenata o izraelskom vojnom planu za napad na Iran Amerikanka iranskog porijekla po imenu Ariane Tabatabai.

U iščekivanju objave rezultata službene istrage, dužnosnik je objasnio da su obavještajni odbori i odbori za oružane snage u Kongresu obaviješteni o ovom predmetu, posebno jer osumnjičenica posjeduje "visoko rangirano tajno dopuštenje koje joj daje pristup visoko povjerljivim informacijama".

Informacija do koje je došao Sky News Arabia je da osumnjičena, koja još nije osuđena, Ariane Tabatabai, radi kao direktorica Ureda pomoćnika ministra odbrane za specijalne operacije i međunarodne sukobe.

Članovi američkog Kongresa, posebice republikanci, povezivali su ime osumnjičenika s istragama protiv američkog izaslanika za Iran Roberta Malleya, protiv kojeg je vođena istraga zbog sumnje da je postupao s povjerljivim podacima bez prethodnog dopuštenja i da je tajno uspostavio kontakte s iranskim ličnostima.

Washington je otvorio istragu o neovlaštenom curenju tajnih dokumenata koji uključuju procjenu izraelskih planova da napadne Iran, prema trojici američkih dužnosnika koji su razgovarali s Associated Pressom.

Četvrti dužnosnik naznačio je da se dokumenti čine službenima i autentičnima.

Dokumenti se pripisuju američkim agencijama pokazuju da Izrael nastavlja prenositi vojnu imovinu kako bi pokrenuo vojni napad na Iran.

Dokumenti su bili dostupni za dijeljenje u okviru obavještajnog saveza “Five Eyes”, koji uključuje Sjedinjene Američke Države, Britaniju, Kanadu, Novi Zeland i Australiju.