Bio u samici
8

Zarobljenik Kara-Murza koji je oslobođen u razmjeni: Vratit ću se u Rusiju prije nego što mislite

I. Sa.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Disident, kojeg je Rusija oslobodila u najvećoj razmjeni zarobljenika od Hladnog rata, obećao je da će se jednog dana vratiti u zemlju.

Vladimir Kara-Murza rekao je za BBC da je prvobitno mislio da ga "izvode na pogubljenje" kada su zatvorski službenici stigli po njega u Sibir prošlog mjeseca.

Tek nakon što je premješten u Moskvu, dvojni britansko-ruski državljanin shvatio je da je jedan od 24 zatvorenika koji će biti oslobođeni u razmjeni.

Ali, u svom prvom zajedničkom intervjuu sa suprugom Evgenijom otkako su se ponovo spojili, on je u nedelju sa Laurom Kuensberg prkosno otkrio da planira da se vrati u Rusiju.

"Kada je 1. augusta naš avion poletio sa aerodroma Vnukovo u Moskvi na putu za Ankaru, službenik ruske federalne službe bezbjednosti koji je bio moja lična pratnja okrenuo se prema meni i rekao: 'Pogledaj kroz prozor, ovo je posljednji put da vidiš svoju domovinu'. Ja sam mu se nasmijao u lice i rekao: 'Vidi, čovječe, ja sam historičar, znam da ću se vratiti kući u Rusiju i to će se dogoditi mnogo prije nego što možete zamisliti'", rekao je on.

Kara-Murza, jedan od najglasnijih kritičara Kremlja, držan je u samici u zatvoru visoke sigurnosti nakon što je u aprilu 2023. dobio 25-godišnju kaznu zatvora pod optužbom za veleizdaju.

U svom intervjuu, koji će se emitovati na BBC One u nedjelju u devet ujutro, on i njegova supruga pričaju o svom ponovnom okupljanju, svojoj porodici i trenutku kada su okusili slobodu.