Snimljena na prvoj liniji
80

Zastava Sjeverne Koreje se zavijorila u Ukrajini: Panika od novih snaga na ruskoj strani raste

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Pojava sjevernokorejske zastave pored ruske u nedavno okupiranom ukrajinskom selu Tsukuryne, u pravcu Pokrovska, izazvala je zabrinutost zbog sve snažnijih veza između Moskve i Pjongjanga.

Prema riječima Andriya Kovalenka, šefa Centra za suzbijanje dezinformacija u Ukrajini, ovaj čin mogao bi biti dio ruske propagandne strategije, s ciljem širenja straha. Kovalenko upozorava da se slične slike i priče mogu pojavljivati, bez obzira na to da li su zastave zaista postavljene ili su manipulirane fotografije.

Nedavni izvještaji ukazuju na direktniju umiješanost Sjeverne Koreje u rat. Južnokorejska Nacionalna obavještajna služba (NIS) izvijestila je da je 1.500 sjevernokorejskih vojnika poslano u ruski Daleki istok na vojnu obuku, s planovima da budu raspoređeni na ukrajinskom frontu.

Videozapisi, koje su podijelile ukrajinske vlasti, prikazuju sjevernokorejske vojnike kako primaju uniforme i opremu na ruskim vojnim poligonima. Ovo potvrđuje strahovanja Kijeva da se Pjongjang sve aktivnije uključuje u sukob.

Ovi događaji dolaze u trenutku kada su odnosi između Rusije i Sjeverne Koreje postali sve bliži, posebno nakon što su se dva lidera, Kim Jong Un i Vladimir Putin, dogovorili o međusobnoj vojnoj podršci u slučaju napada na jednu od zemalja. Kim Jong Un je ranije izrazio punu podršku Rusiji, nazivajući njen rat u Ukrajini borbom za "suverenitet i teritorijalnu stabilnost."

Slanje sjevernokorejskih vojnika na ukrajinsku frontu može predstavljati značajnu eskalaciju sukoba, naročito jer, iako Sjeverna Koreja raspolaže velikom vojskom, mnogi njeni vojnici nemaju borbeno iskustvo. Ukrajinske vlasti i međunarodni posmatrači sada prate situaciju, očekujući moguće dalje dolaske sjevernokorejskih trupa kao pojačanje za ruske snage.