Međunarodni odnosi
69

Zašto Južna Afrika učestvuje u vojnim vježbama Rusije i Kine? Amerikanci zabrinuti

B. R.
Ruski ratni brod "Admiral Gorškov" (Foto: EPA-EFE)
Ruski ratni brod "Admiral Gorškov" (Foto: EPA-EFE)
Južna Afrika je spremna da se pridruži Rusiji i Kini u zajedničkoj vojnoj vježbi. Pomorske vježbe se dešavaju u trenutku prve godišnjice ruske agresije na Ukrajinu, a nije izostala reakcija Sjedinjenih Američkih Država.

Desetodnevna vježba će početi danas u Indijskom okeanu, blizu južnoafričke obale. Nacionalne odbrambene snage Južne Afrike (SANDF) su saopćile da će 350 njenih pripadnika učestvovati u vježbi.

Rusija je najavila da će za vježbu koristiti vojni brod "Admiral Gorškov" na kojem su supersonične rakete "Cirkon". Riječ je o raketama koje lete brzinom devet puta većom od brzine zvuka i imaju domet od 1.000 kilometara.

Denys Reva iz južnoafričkog Instituta za sigurnosne studije smatra da će Moskva pokušati pokazati da i dalje ima veoma moćnu vojsku, uprkos, kako je konstatovao, neuspjesima u ratu u Ukrajini.

SANDF nije saopćio mnogo detalja o vježbi, ali je zajednička vježba spomenute tri države 2019. podrazumijevala korištenje sedam brodova - po jedan ratni brod svake zemlje, brodove za punjenje gorivom i brodove za istraživanje. Tada su vježbali gašenje požara, borbu protiv poplava te borbu protiv pirata.

Zašto je vježba kontroverzna

Glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre je prošli mjesec izjavila da su SAD zabrinute zbog svake države koja ima vježbe s Rusijom u trenutku, kako je naglasila, brutalnog ruskog rata protiv Ukrajine. Južna Afrika je bila suzdržana kada se u Ujedinjenim nacijama razmatralo osuda ruske agresije. Osim toga, odbila je nametnuti sankcije Rusiji.

Superjahta "Nord", koja je u vlasništvu sankcionisanog ruskog oligarha Alekseja Mordašova, nalazi se na pristaništu u južnoafričkom Cape Townu. Južna Afrika je dozvolila dolazak sankcionisanog ruskog teretnog broda "Lady R". Vlada je saopćila da je njime dovezena municija.

Južna Afrika napominje da je sa SAD-om od 2011. održala četiri vježbe te da je imala vježbe s Francuskom i Njemačkom.

"Sve države imaju vježbe s prijateljima širom svijeta", kazala je južnoafrička ministrica vanjskih poslova Naledi Pandor nakon prošlomjesečnog susreta s ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovom.

Smatra da je zloupotreba međunarodne prakse pokušaj da se njena zemlja spriječi u održavanju vježbe sa zemljama po vlastitom izboru.

Zašto Južna Afrika učestvuje u vježbi

Šefica južnoafričkog Instituta za međunarodne poslove Elizabeth Sidiropoulos je kao razlog zašto Južna Afrika učestvuje u vježbama istakla to što je njena vojska premalo finansirana i preopterećena. Prioriteti mornarice ove države su zaštita ribarstva i borba protiv pirata.

"Potrebno je da se udruži s drugim nacijama kako bi imala kapacitet da se nosi s izazovima izvan svoje obale, kao što je piraterija", naglasila je Sidiropoulos.

Kako je objavio BBC, vladajuća stranka u Južnoj Africi Afrički nacionalni kongres (ANC) ima duge i tijesne veze s Rusijom, koje sežu još prije 1994. kada su bijelci kao manjina vladali zemljom. Na to je ukazao i Alex Vines iz britanske think-tank organizacije Chatham House.

"Stariji ANC-ovi čelnici još imaju emotivan odnose prema Moskvi zbog toga što je kontinuirano podržavala njihovu borbu. Zato je Južnoj Africi veoma teško okrenuti leđa Rusiji zbog Ukrajine", obrazložio je Vines.

Rusija, Kina i Južna Afrika su dio BRICS-a - alijanse u kojoj su i Brazil i Indija.

Šta žele Rusija i Kina

Sidiropoulos je ocijenio da bi Rusija trebala imati najveću korist od vježbe.

"To pokazuje da Rusija može daleko projicirati svoj moć te da ima saveznice širom svijeta. To im omogućava da kažu da je to svijet koji nije protiv Rusije, da je samo Zapad protiv Rusije", ukazala je.

Vines je naglasio da je cilj Kine da brodske rute ostavi otvorenima za komercijalne brodove koji plove iz njenih luka do Afrike. Osim toga, smatra se da želi uspostaviti pomorsku moć u Indijskom okeanu. Prema Vinesovim riječima, Kina već Džibuti koristi kao pomorsku bazu u borbi protiv piraterije te da se nada da će imati još takvih baza, objavio je BBC.