Prinudno sletjeli
9

Zbog jakih turbulencija na letu između Meksika i SAD-a povrijeđeno sedam osoba

N. Ž.
Avion United Airlinesa (Foto: EPA-EFE)
Avion United Airlinesa (Foto: EPA-EFE)
Na letu United Airlinesa između Chicaga i Cancuna došlo je do izrazito jakih turbulencija, zbog čega je povrijeđeno sedam osoba.

Let između ove dvije destinacije morao je prinudno sletjeti u Memphis nakon što je zbog lošeg vremena došlo do izrazito intenzivnih turbulencija.

Iz United Airlinesa su saopštili da je povrijeđenim osobama ukazana medicinska pomoć po slijetanju, te da je čak jedan od putnika prebačen u bolnicu.

U maju je let Singapore Airlinesa doživio teže turbulencije koje su rezultirale smrću jednog putnika i povredama 71 osobe. Avion je pao 54 metra u visini za manje od pet sekundi i preusmjeren je u Bangkok radi hitnog slijetanja.

Iako su takve povrede rijetke, stručnjaci vjeruju da bi teže turbulencije mogle postati ozbiljnija i učestalija prijetnja uslijed globalne klimatske krize i promjena u vremenskim obrascima.

Studija Univerziteta u Readingu izvještava da su teže turbulencije porasle za 55 posto tokom posljednje četiri decenije kako su ekstremniji vremenski uslovi postajali sve češći.