Promjena plana
17

Zbog neslaganja s premijerom: Gallant prolongirao put u Washingon

D. Dž.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Izraelsko političko rukovodstvo je prolongiralo susret američkog ministra odbrane Lloyda Austina sa izraelskim kolegom Yoavom Gallantom. Prema pisanjima medija u Izraelu, glavni razlog su lična neslaganja premijera sa ministrom odbrane.

Iako je put izraelskog ministra odbrane Yoava Gallanta bilo najavljeno nekoliko dana ranije, delegacija Izraela ipak ne putuje u Washington. U zadnji čas je posjeta odgođena, a započela su i brojna nagađanja zbog čega je došlo do ovakve odluke.

Podsjetimo, Izrael se nalazi pred sigurnosnom dilemom kako da odgovori na iranski napad balističkim raketama. Prema pisanjima medija u Izraelu, ovakva odluka je inicirana manjkom povjerenja između ministra Gallanta i premijera Benjamina Natanyahua.

Na ovakvu odluku političkog rukovodstva reagirao je i izraelski političar Benny Gantz navodeći da ovakva odluka direktno šteti nacionalnoj sigurnosti u kritičnom trenutku. Dodatno navodeći da je glavni razlog ove odluke lična netrpeljivost dvojice vodećih zvaničnika Izraela.