Četiri osobe poginule
51

Zbog obilne kiše u Rumuniji veliki dio zemlje poplavljen, nevrijeme odnijelo prve žrtve

S. Š.
Foto: ISU Galati (Rumunska spasilačka služba)
Foto: ISU Galati (Rumunska spasilačka služba)
Četiri osobe poginule su u poplavama koje su zahvatile istok Rumunije uslijed obilnih kišnih padavina. Spasilačke službe rade neiscrpno na spašavanju ljudi koji su zarobljeni okruzima Galati i Vaslui.

Tijela četvorice poginulih otkrivena su na lokalitetima Pechea, Draguseni, Costache Negri i Corod, navodi Odjeljenje za vanredne situacije, koje nije navelo detalje o tome kako su tačno umrli. Za peto pronađeno tijelo utvrđeno je da nije stradalo u poplavi.

Oluje je pogodilo 19 lokaliteta u osam okruga u Rumuniji, a jak vjetar srušio je desetine stabala koja su oštetila automobile i blokirala puteve. Vlasti su poslale tekstualne poruke stanovnicima, upozoravajući ih na loše vremenske prilike dok su hitne službe požurile da uklone poplavne vode iz domova. Neki putevi su također zatvoreni.

Rumunski ministar životne sredine Mircea Fechet izjavio je u subotu za Associated Press da je u nekim od jako poplavljenih područja palo više od 160 litara kiše po kvadratnom metru, što je, kako je rekao, rijetka pojava.

"Ono što trenutno pokušavamo da uradimo je da spasimo što više života", dodao je ministar, koji je bio na putu da posjeti pogođena područja.

U međuvremenu, druge zemlje srednje Evrope pripremaju se za ozbiljne poplave, za koje se predviđa da će tokom vikenda pogoditi Poljsku, Mađarsku, Slovačku, Češku Republiku, Austriju i Njemačku.