Rat u Ukrajini
1

Zbog ogromnih gubitaka Rusija najelitniju brigadu opremila 60 godina starim tenkovima

F. H.
Foto: Twitter / UAWeapons
Foto: Twitter / UAWeapons
Ministarstvo odbrane Velike Britanije objavilo je izvještaj u kojem se osvrnulo na stanje ruskog oklopa u Ukrajini. Iznijeli su podatke o upotrebi 60 i više godina starih tenkova i oklopnih vozila kod ruske vojske zbog velikih gubitaka.

Prema obavještajnom izvještaju ruska vojska raspoređuje 60 godina stare glavne borbene tenkove T-62 zbog stalnih i velikih gubitaka teških oklopnjaka.

Nadalje, postoji "realna mogućnost" da će 1. gardijska tenkovska vojska, ruske elitne tenkovske snage, biti ponovno opremljena T-62, dodalo je Ministarstvo odbrane Velike Britanije. Ranije je bilo predviđeno da ova jedinica od 2021. godine bude naoružana najnovijim ruskim tenkom T-14 Armata.

U slučaju sukoba sa NATO, ova brigada je trebala da ima zadatak zaštite Moskve.

Tenk T-62 je ušao u upotrebu vojske Sovjetskog saveza 1961., a ukupno je napravljeno više od 22.000 primjeraka ovog tenka. Težak je 37 tona, ima posadu od četiri vojnika.

Prema ministarstvu, oko 800 T-62 izvučeno je iz skladišta i opremljeno boljim nišanskim sistemima koji će "vrlo vjerovatno poboljšati" njihove performanse tokom noćnih operacija.

U izvještaju se također navodi da su ruski oklopni transporteri BTR-50, koji su prvi put u upotrebu ušli 1954. godine, također raspoređeni u Ukrajini posljednjih dana.

Prema ministarstvu odbrane, ovi stariji modeli tenkova podložni su "mnogim ranjivostima na modernom bojnom polju" zbog nedostatka savremenog eksplozivnog reaktivnog oklopa.

Prema Glavnom štabu ukrajinskih oružanih snaga, Rusija je izgubila 3423 tenka, 6703 oklopna borbena vozila, 5307 vozila i spremnike goriva u Ukrajini od početka svoje invazije punog opsega 24. februara 2022.

Stranica Oryx koja se bavi analizom vizuelno potvrđenih gubitaka u ratu u Ukrajinu je do sada zabilježila da je Rusija u invaziji izgubila 1787 tenkova. Od toga je uništeno 1053 tenka, oštećeno 86, napušteno 100 i zarobljeno 548 tenkova.