Laureati bez druženja
26

Zbog pandemije Nobelova nagrada se neće dodijeljivati u Stockholmu

A. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade na području medicine, hemije, književnosti i ekonomije zbog pandemije koronavirusa prvi put nakon 1956. godine neće putovati u Stockholm da bi primili svoje nagrade, objavili su organizatori.

Reuters piše da će umjesto u glavnom gradu Švedske, dobitnici primiti medalje i doplome u zemljama u kojima žive.

Dakle, dobitnici Nobelove nagrade će biti proglašeni, ali banket, koji se tradicionalno održava 10. decembra i koji okuplja oko 1.300 gostiju, neće biti održan.

Banket povodom dodjele Nobelove nagrade posljednji put je otkazan 1956. godine, u znak protesta zbog invazije Sovjeta na Mađarsku.

"Već smo na proljeće odlučili da nećemo održati tradicionalnu ceremoniju dodjele nagrada. Međutim, htjeli smo pratiti stanje tokom ljeta i pričekati šta će se dogoditi prije nego saopćimo konačnu odluku", kazao je Lars Heikensten predsjedavajući Nobelove fondacije.

Norveški Odbor za Nobelovu nagradu, koji organiuje dodjelu Nobelove nagrade za mir u norveškoj prijestolnici Oslu, objavio je da se ovogodišnja svečanost neće održati u gradskoj vijećnici zbog pandemije, već u auli univerziteta gdje su se nagrade već dodjeljivale od 1947. do 1989.

Na ceremoniji u Oslu bit će ograničen broj ljudi, a ovogodišnji laureati i laureatkinje nazočit će ceremoniji lično ili online. Otkazan je banket koji se tradicionalno održava nakon dodjele Nobelove nagrade za mir.

Inače, Nobelova nagrada se tradicionalno dodjeljuje 10. decembra na dan smrti švedskog industrijalca Alfreda Nobela koji je osnovao nagradu.

Tog će dana švedska televizija emitirati emisiju u kojoj će se prikazati uručivanje ovogodišnjih nagrada u raznim dijelovima svijeta.