Stanje pripravnosti
70

Zbog topljenja snijega na planinama Švicarska se bori sa poplavama i klizištima

S. Š.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Švicarsku su pogodile teške poplave, koje su odsjekle popularno skijalište Zermatt od ostatka zemlje. Vlasti su već naredile evakuaciju i povećale nivo opasnosti. Pokrenuta su i mnoga klizišta, a tri osobe se vode kao nestale.

Poplave su rezultat obilnih padavina i topljenja snijega u planinama.

Ovoga puta je pogođeno najpopularnije planinsko selo Zermatt, koje se nalazi tik uz čuvenu planinu Matterhorn. Rijeka Vispa, koja protiče uskom dolinom, već je u petak izbila iz korita, obustavljen je bio željeznički saobraćaj na liniji Matterhorn-Gotthard pa se selu ne može pristupiti, a zatvorene su i drumske veze.

Vlasti u regiji Valais posebno su zabrinute zbog porasta rijeke Rone i njenih pritoka, jer bi rijeka mogla brzo izliti svoje obale s dodatnim količinama vode. Najviši vodostaj rijeke očekuje se u večernjim satima pa je apelovano na stanovnike da pomno prate vrijeme, a stepen opasnosti je podignut na drugi najviši nivo.

Stanovnicima i posjetiocima savjetovano je da izbjegavaju vodene tokove, da se suzdrže od parkiranja na mostovima i ograniče kretanje u blizini pogođenih područja. Snimanje ili fotografisanje olujnih događaja se ne preporučuje iz sigurnosnih razloga, piše Euronews.

S obzirom da je cijeli region u stanju pripravnosti, lokalne i savezne vlasti marljivo rade na ublažavanju posljedica poplava i osiguravanju sigurnosti kako stanovnika tako i turista.