Nema tu ništa novo
48

Zelenski Bidenu predstavio svoj "Plan pobjede", ali administracija predsjednika SAD-a je skeptična

M. G.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Joe Biden, i ukrajinski predsjednik, Volodimir Zelenski, održali su ključni sastanak u Bijeloj kući, u kojem je ukrajinski lider predstavio visokorizični "plan pobjede" s ciljem okončanja rata protiv Rusije.

Ovaj plan, čiji su detalji još uvijek tajna, očekuje se da donese dodatnu američku pomoć u vojnom, ekonomskom i političkom smislu kako bi se spriječio ukrajinski poraz na bojnom polju te osigurala budućnost Ukrajine kao dijela zapadnog saveza.

Zelenski je stigao u Bijelu kuću u četvrtak nešto prije 14 sati po lokalnom vremenu, izbjegavajući razgovore s novinarima dok je ulazio u Ovalni ured. Predviđeno je da se prije početka zvaničnih razgovora pojavi s Bidenom, gdje će predstaviti svoj ambiciozni plan. Ovaj sastanak dolazi u osjetljivom političkom trenutku, jer Zelenski pokušava osigurati dodatnu američku pomoć, suočavajući se s rastućom opreznošću među visokim zvaničnicima Bidenove administracije, koji se boje da bi prekomjerna podrška mogla pružiti Rusiji povod za daljnju eskalaciju sukoba. Osim toga, nadolazeći predsjednički izbori u novembru 2024. godine mogli bi značajno utjecati na daljnju američku politiku prema Ukrajini, pogotovo ako Donald Trump bude ponovo izabran.

Nova vojna pomoć

Uoči sastanka, predsjednik Biden je najavio paket vojne pomoći Ukrajini vrijedan preko 8 milijardi dolara, što uključuje, između ostalog, opskrbu srednjim dometnim "glajderskim bombama", koje ukrajinske snage mogu koristiti za napad na ruske vojne ciljeve s bezbjednije udaljenosti. Ovaj paket također obuhvata dodatnih 5,5 milijardi dolara iz fonda za inicijative sigurnosne pomoći Ukrajini, kao i dodatnih 2,4 milijarde dolara kroz Ministarstvo odbrane SAD-a.

Među ključnim elementima ove pomoći su dodatni protivzračni odbrambeni sistemi Patriot i rakete, bespilotne letjelice, te mjere za jačanje ukrajinske odbrambene industrijske baze. Biden je istaknuo i proširenje obuke ukrajinskih pilota za upravljanje borbenim avionima F-16, s planom obuke dodatnih 18 pilota tokom sljedeće godine.

Ipak, Bidenova administracija nije planirala odobriti ključni zahtjev Ukrajine, koji uključuje korištenje raketa dugog dometa poput balističkih projektila ATACMS, za udare unutar Rusije. Razlog za ovu odluku je strah da bi takvi potezi mogli dodatno proširiti sukob i izazvati veću destabilizaciju. Glasnogovornica Bijele kuće, Karine Jean-Pierre, izjavila je da ne očekuje da će doći do bilo kakve objave u vezi s ovim pitanjem.

Na društvenim mrežama, Zelenski je izrazio zahvalnost na novom paketu pomoći, istaknuvši da će Ukrajina ovu podršku iskoristiti "na najefikasniji i transparentan način" kako bi postigla "pobjedničku Ukrajinu, pravedan i trajan mir, te transatlantsku sigurnost."

Predsjednik Biden je također najavio sazivanje visokog sastanka Ukrajinske kontaktne grupe za odbranu, kako bi se koordinirala daljnja pomoć Ukrajini od strane više od 50 saveznika, dok se on sam približava završetku posljednja tri mjeseca svog mandata. Mediji u SAD-u izvještavaju da su i Bidenova administracija, kao i evropski saveznici, skeptični prema Zelenskijevom planu pobjede, jer se smatra da on uključuje maksimizaciju zapadne podrške prije potencijalnih pregovora s Rusijom.

Nema mnogo novog u tom planu

Jedan visoki zvaničnik izjavio je za Wall Street Journal: "Nisam impresioniran. Nema mnogo novog u tom planu." Prema Zelenskijevim riječima, plan sadrži odluke koje mogu donijeti samo Sjedinjene Američke Države, a temelji se na akcijama koje bi trebale biti poduzete od oktobra do decembra, odnosno do kraja Bidenovog mandata.

Sastanak se dešava u trenutku kada rastu tenzije između Zelenskog i republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa, koji je u više navrata kritikovao ukrajinskog lidera zbog njegovih stavova. U intervjuu za The New Yorker, Zelenski je izjavio da Trump "ne zna kako zaustaviti rat" i da je njegov kandidat za potpredsjednika, JD Vance, "previše radikalan", jer je predložio mirno rješenje koje uključuje ustupanje teritorija Ukrajine pod ruskom okupacijom.

Prije sastanka s Bidenom, Zelenski je imao priliku da se susretne s članovima Kongresa iz obje političke stranke na Capitol Hillu. Dan ranije, predsjednik Zastupničkog doma, republikanac Mike Johnson, optužio je Zelenskog za miješanje u izbore, tražeći smjenu ukrajinskog ambasadora u Washingtonu, zbog posjete fabrici municije u Pennsylvaniji, gdje, kako tvrdi Johnson, nije pozvan nijedan republikanac.

Unatoč ovim izazovima, Zelenski je nastojao umanjiti tenzije, zahvalivši Sjedinjenim Državama na novom paketu oružja i pohvalivši "snažnu dvostranačku podršku" za pravednu borbu Ukrajine protiv ruske agresije.

Značajno smanjenje pomoći ako pobijedi Trump

"Zahvalan sam Joe Bidenu, Kongresu SAD-a, kao i svim Amerikancima, republikancima i demokratama, na današnjoj objavi velike američke obrambene pomoći Ukrajini u ukupnoj vrijednosti od 7,9 milijardi dolara, kao i na sankcijama protiv Rusije", napisao je Zelenski.

Ipak, i američki i evropski zvaničnici sve češće izražavaju zabrinutost zbog mogućnosti da administracija Donalda Trumpa, ukoliko bude ponovo izabrana, značajno smanji američku pomoć Ukrajini kako bi prisilila Zelenskog na prihvatanje uslova za primirje. Kada je jedan visoki zvaničnik Državnog sekretarijata upitan da li demokrate žele "osigurati pomoć Ukrajini" prije mogućeg Trumpovog mandata, izbjegao je direktan odgovor, rekavši da je primarni cilj da se Ukrajini osigura "sva oprema potrebna za nastavak borbe."

Na kraju godine, bez obzira na to ko pobijedi na američkim predsjedničkim izborima, kako zvaničnici navode, i Zelenski i ruski predsjednik Vladimir Putin morat će procijeniti stanje na bojnom polju i odlučiti šta bi moglo uslijediti iduće godine.