Odrekli ga se 1993.
35

Zelenski kazao Trumpu da će Ukrajna imati ili nuklearno oružje ili članstvo u NATO-u

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik Volodimir Zelenski otkrio je da je s američkim predsjedničkim kandidatom Donaldom Trumpom razgovarao o potrebi da Ukrajina bude primljena u NATO, spominjući odustajanje Kijeva od nuklearnog oružja.

Zelenski je govorio na brifingu u Briselu nakon sudjelovanja na sastanku Evropskog vijeća, gdje je predstavio "Ukrajinski plan pobjede", kako je izvijestila European Pravda.

Predsjednik je opisao Budimpeštanski memorandum kao neučinkovit sporazum koji nije uspio zaštititi Ukrajinu nakon što se odrekla svog nuklearnog arsenala.

"Među svim ovim velikim silama, svim nuklearnim nacijama, koja je propatila? Jesu li sve one? Ne, samo Ukrajina. Ko je odustao od nuklearnog oružja? Jesu li sve one? Samo Ukrajina. Ko je danas u ratu? Ukrajina", kazao je Zelenski.

Dalje je kazao da je U razgovoru s Donaldom Trumpom rekao:

"Našli smo se u ovoj situaciji, pa koji je izlaz? Ili će Ukrajina imati nuklearno oružje, pa će ono biti naša odbrana, ili trebamo imati nekakav savez. Osim NATO-a, mi danas ne poznajemo nijedan učinkovit savez", naglasio je Zelenski.

Dodao je da zemlje NATO-a danas nisu u ratu, zbog čega Ukrajina bira NATO umjesto nuklearnog oružja.

"Vjerujem da me Donald Trump čuo. Rekao je: 'Vaše obrazloženje je pošteno'", rekao je Zelenski.

Ukrajinski predsjednik istaknuo je da će, ako partneri Ukrajine ne podrže Plan pobjede, to ići u korist Rusiji i predstavljati ogromnu pogrešku.

Zelenski je otkrio da je 18 čelnika komentiralo "Ukrajinski plan pobjede" na samitu EU-a, a većina mu je izrazila podršku.