Poruka iz Kijeva
0

Zelenski nikada direktniji: Situacija na frontu je veoma teška, imamo jedan cilj

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Situacija na frontu u Ukrajini je "veoma teška", izjavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u svom redovnom video obraćanju.

Prema njegovim riječima, ukrajinske snage u narednim mjesecima moraju učiniti sve što je u njihovoj moći.

"Najvažnija stvar je vršiti pritisak na Rusiju koristeći sva dostupna sredstva i alate kako bismo što prije postigli naš cilj – pravičan i stvaran mir za Ukrajinu i sve naše ljude," naglasio je.

"Sve ovo se može postići tokom ove jeseni. Sve što možemo postići, moramo postići. I to zavisi od svakoga na našoj strani," dodao je Zelenskyj.

Kako je dalje napomenuo, Ukrajina je zauzeta pripremama za sastanak na visokom nivou, na kojem se očekuje učešće otprilike 50 zemalja, uključujući američkog predsjednika Joea Bidena, na vojnoj bazi Ramstein na jugozapadu Njemačke.

Prema Zelenskijevim riječima, učesnici ovog sastanka će "dobiti sve detalje i argumente s naše strane o tome kako osigurati rezultate u narednim mjesecima, kako na frontu, tako i u diplomatskom radu".

Biden će u oktobru doputovati u Njemačku, a tokom ove posjete pozvao je podržavatelje Ukrajine na sastanak. Takvi sastanci na bazi Ramstein održavali su se od početka sveobuhvatne ruske invazije na Ukrajinu nekoliko puta, ali dosad samo na nivou ministara odbrane. Cilj sastanka je koordinirati vojnu pomoć Ukrajini.