Vrše opstrukcije
43

Zelenski o samitu mira: Kina i Rusija navode druge zemlje da ne prisustvuju

A. Ku.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je Ukrajina do sada dobila potvrdu od 106 zemalja o prisustvu na Samitu mira u Švicarskoj 15. juna, ali da Rusija pokušava izvesti određene opstrukcije, a u tome joj pomaže i Kina.

Istakao je da predstavnici Rusije trenutno putuju u mnoge zemlje širom svijeta, prijeteći svijetu blokadom hrane, poljoprivrednih proizvoda, cijenama energenata ili jednostavno vrši pritisak na druge zemlje da ne prisustvuju samitu.

Zelenski je dalje naglasio da svijet mora biti jak i vršiti politički pritisak na Rusiju. On je sugerisao da ne postoji drugi način da se Putin zaustavi osim kroz diplomatsku izolaciju i jake ukrajinske oružane snage.

Uporedio je stavove SAD-a i Kine u vezi sa ovim samitom te naglasio da Kina radi na tome da spriječi druge zemlje da prisustvuju.

"Sjedinjene Američke Države su potvrdile svoje prisustvo na visokom nivou. Imamo šanse da predsjednik Joe Biden prisustvuje. Što se tiče Kine, oni nisu potvrdili svoje prisustvo ni na jednom nivou. Kina, nažalost, naprotiv, radi na tome da spriječi zemlje da dođu na samit mira. Velika je razlika između ova dva stava", istakao je.

Globalni mirovni samit će se održati 15 i 16. juna u Švicarskoj, a Rusija nije pozvana.