Kijev pojačao ofanzivu
0

Zelenski pohvalio svoju vojsku nakon niza jučerašnjih napada na rusku teritoriju

S. Š.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski pohvalio je ukrajinske snage za gađanje vojnih ciljeva unutar Rusije nakon što je vojska prijavila nekoliko napada, uključujući aerodrom i skladište nafte, a jučer je prijavljen i napad na važnu rusku podmornicu koja je i potopljena.
"Želio bih da se zahvalim svakom našem vojniku i svima onima koji rade u našoj odbrambenoj industriji za napade na ruske aerodrome, rafinerije nafte i logistiku", rekao je on u izjavi u subotu.

Kijev je pojačao zračne napade na rusku teritoriju, rekavši da napade izvodi u znak odmazde za bombardovanje s kojim se Ukrajina suočila otkako je Rusija izvršila invaziju prije više od dvije godine.

Ranije u subotu, ukrajinska vojska je saopćila da je potopila podmornicu u Sevastopolju pod ruskom kontrolom, napala aerodrom na jugu Rusije i pogodila skladišta nafte i skladišta goriva i maziva u regijama Belgorod, Kursk i Rostov.

"Ruska podmornica otišla je na dno Crnog mora", navelo je Ministarstvo odbrane u objavi na X, nazvavši brod podmornicom B-237 Rostov na Donu.

Generalštab vojske saopćio je da su u napadu na luku Sevastopolj značajno oštećena i četiri lansera protivvazdušnog odbrambenog sistema S-400 "Trijumf".

Vojska je saopćila da je u napadima tokom noći pogodila skladište municije na aerodromu Morozovsk gdje su ruske snage držale vođene avionske bombe između druge opreme i niz skladišta nafte i goriva.

"Svaki udar koji tačno odgovara na ruske bombe, koji uništava rusku logistiku, ruske baze, koji otežava ostanak okupatora na našoj zemlji - svaki takav udar približava pravedan kraj rata", konstantuje Zelenski.