Ima pet dijelova
0

Zelenski predstavio plan za pobjedu Ukrajine: "Ako bude podržan, rat ćemo okončati sljedeće godine"

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski predstavio je ukrajinski plan pobjede o kojem se mnogo raspravljalo u parlamentu 16. oktobra, iako su neki dijelovi ostali povjerljivi.

Prijedlog se sastoji od pet tačaka: pozivnica za pridruživanje NATO-u, odbrambenog aspekta, odvraćanja od ruske agresije, ekonomskog rasta i saradnje, te poslijeratne sigurnosne arhitekture.

Plan uključuje tri tajna dodatka. David Arakhamia, parlamentarni lider vladajuće stranke, rekao je da će tajni predmeti biti predstavljeni vođama frakcija.

"Ako plan bude podržan, rat možemo okončati najkasnije sljedeće godine", rekao je Zelenski u parlamentu u prisustvu glavnokomandujućeg Oleksandra Syrskyija, šefa vojne obavještajne službe Kirila Budanova i zapadnih diplomata.

Poziv Ukrajine za ulazak u NATO stavljen je na vrh liste. Kijev je podnio zahtjev za pridruživanje u septembru 2022., ali još nije dobio jasan signal od saveznika.

"Razumijemo da je članstvo u NATO-u pitanje budućnosti, a ne sadašnjosti", rekao je Zelenski, ali je dodao da će poziv koji je odmah ponuđen pokazati Putinu grešku "njegovih geopolitičkih proračuna".

"Mi smo demokratska nacija koja je dokazala da može zaštititi euroatlantik i naš vlastiti način života", kazao je.

Drugi članak naglašava potrebu da se rat dovede na rusku teritoriju, kao što je bio slučaj tokom prekograničnog upada na Kursk koji je pokrenut početkom augusta.

Ova stavka također poziva na ukidanje ograničenja na udare dugog dometa u Rusiji, dodatne zalihe dalekometnih sposobnosti i podršku Zapada u obaranje ruskih projektila i dronova iznad Ukrajine.

Treća tačka se odnosi na nenuklearno odvraćanje i uključuje tajni dio. Ukrajina predlaže "sveobuhvatan nenuklearni paket strateškog odvraćanja na svojoj teritoriji" koji bi zaštitio zemlju od buduće agresije.

Četvrti dio govori o ukrajinskom korištenju svojih prirodnih resursa, kao što su uranijum, titanijum i litijum, koji predstavljaju potencijal ekonomskog rasta za Kijev i EU. Ukrajina nudi poseban sporazum o zajedničkom ulaganju i korištenju ovih resursa sa EU i SAD.

Taj dio također poziva na pojačavanje međunarodnih sankcija Rusiji kako bi se potkopala njena sposobnost da održi agresiju.

Peti dio se odnosi na ukrajinsku poslijeratnu sigurnosnu arhitekturu.

"Kijev se može pohvaliti velikom i iskusnom vojnom silom koja treba da ojača NATO i evropski kontinent", rekao je Zelenski.